Koronapäiväkirja – tiistai 17.3.2020

76. päivä

Vuosia sitten horjuin. Kompuroin aivan kirjaimellisesti. Unohdin kuinka juostaan. Huono tasapaino sai minut tanssahtelemaan vain pysyäkseni jaloillani. Etenin aina harha-askelin. Nyt otan toisenlaisia harha-askelia.

Sain tammikuussa 2008 multippeliskleroosidiagnoosin. Aivojen magneettikuvat, verikokeet ja selkäydinnestenäytteet tukivat diagnoosia. Elimistöni oli sairastunut, mutta mieli janosi elämää ja kokemuksia. Henkinen matka multippeliskleroosiin oli vasta alkanut.

Kompuroin ja kaaduin uudestaan ja uudestaan. Keho turtui kipuun ja vammoihin. Ihminen on hyvin sopeutuvainen. Kun maailma supistuu semihermeettiseksi kuplaksi, mieli rakentaa kuplaan kokonaisen maailmankaikkeuden, jossa se elää omaa taianomaista elämäänsä.

Löysin sisältäni tarkkailijan. Rakentamassani kuplassa maailma näytti toisenlaiselta. Opin katsomaan elämää ulkopuolisen silmin ja etäältä. Jokainen päivä avautui kuin kirjan sivu – täynnä jännittäviä tapahtumia, suuria ihmeitä ja ihmeellisiä seikkailuja. Ahmin maailmaa kuin jännittävää romaania, jossa tapahtumat muodostavat mutkikkaita toisiinsa kytkeytyviä juonirakenteita. Tällaisena näen maailman vieläkin. Tutkimukset ja uutiset ovat johtolankoja: paloja elämän suuressa palapelissä.

Luen maailmaa ja piirrän siitä karttaa, joka täyttyy merkeistä, vaikka se on yhä yhtä tyhjä kuin aloittaessani. Jokainen kirjoittamani sana on merkintä tähän kartaan. En tiedä, mitä merkit tarkoittavat ja mihin maailman suuri tarina minua vie, mutta yritän pysyä kartalla. Reaalimaailmasta on tullut abstraktio, mutta ymmärrykseni sen suhteen ei ole syventynyt.

COVID-19

COVID-19 pakottaa katsomaan maailmaa etäältä, sarjana toisiinsa kytkeytyviä tapahtumia

Maailmasta tulee peili. Se näyttää kuvia, joita katsoja peiliin heijastaa. Ahdistunut näkee ahdistusta ja surkeutta, optimisti onnistumisia ja kauneutta. Olen siinä siunatussa asemassa, että olen saanut harjoitella tätä pitkään. Minä näen maailman vähitellen avautuvana jännittävänä kertomuksena, jossa on sankareita ja konnia, kauneutta ja rumuutta, rakkautta ja vihaa. Me olemme osa tätä kertomusta, joka avautuu meille vähitellen.

Eristäytyminen ja etäisyys voivat ahdistaa. Aluksi loma omasta elämästä ja arjesta voi tuntua iloiselta ja mahtavalta, mutta pian oleminen muuttuu tylsäksi. Kun häiriötekijät ympärillä vähenevät, ihmisen on kohdattava itsensä. Omasta kokemuksesta tiedän, että ei se aina helppoa ole.

COVID-19 pakottaa meidät perusasioiden äärelle. Mikä elämässä on tärkeää?

On mieletön ajatus, että tuo paljain silmin näkymätön pieni auringon koronaa muistuttava muukalainen on melkein ratkaissut päästöjen vähentämiseen tähtäävät toimet tämän vuoden osalta. Koronavirusepidemia on vähentänyt hiilidioksidipäästöjä valtavasti jo nyt: lentokoneet eivät lennä, risteilyalukset pysyvät satamissa, joukkoliikenne on pysähdyksissä, suuri osa Kiinan tehtaista on kiinni jne. Maailma on ottanut hengähdystauon ja Greta Thunberg on hetkeksi kadonnut maailman mediamaisemasta.

Valoa on tunnelin päässä, mutta tunneli on pitkä ja ahdas

Asioilla on tapana järjestyä, ja siksi epätoivoon ei ole syytä vajota. Asiat ovat mitä ovat ja niiden kanssa pitää oppia elämään. Tapahtumat tapahtuvat ja tämä kestää sen mitä se kestää. Pyörät pyörivät yksittäisen ihmisen huolista ja ahdistuksesta riippumatta.Nyt tämä on täallaista ja huomenna jo toisenlaista.

Minusta on mahtavaa, että ensimmäisen kerran ihmiskunnan historian aikana kaikki ihmiset kamppailevat samaa vihollista vastaan. Jossain vaiheessa pandemian selkä taittuu ja virus kesytetään. Maailmassa on suuria ajattelijoita ja kirkkaita aivoja. Monet näistä aivoista työskentelevät tämän ongelman parissa vuorokauden ympäri.

Jos olisin valaistunut hengellinen opettaja, opettaisin, että nyt on oivallinen aika aloittaa pitkä romaani, ahmia pari sarjaaa njetflixistä, pelailla perheen lasten kanssa korttia ja lautapelejä, opiskella jokin kiinnostava juttu, tehdä kevätsiivous tai lopettaa tupakointi. Mutta minä vain arvailen. En kirjoita vakaumuksella ta varmuudella, vaan kaikella puutarhatontun kokoisen multippeliskleroottisesti orientoituneen idiootin epävarmuudella. Toinen harkinnan arvoinen vaihtoehto on vetää pää täyteen ja odottaa, että taivas huomenna putoaa niskaan.

Minä luotan, että maailma pelastuu ja hyvä voittaa. Kevät koittaa ja aurinko nousee varmasti vielä huomennakin. Mikä pahan tappaisi?

Warning: Coronavirus

COVID-19 kertaus

Koronavirus alkoi olemassaolevien tietojen mukaan joulukuussa 2019 Wuhanissa, Kiinassa.COVID-19 tulee sanoista Corona virus disease sekä vuodesta, jolloin virus havaittiin.

Viruksesta käytetään myös täsmällisempää nimeä, SARS-CoV-2, joka tulee sanoista Severe Acute Respiratory Syndrome-Corona Virus Disease-2. Kaikki hyvin tähän asti.

Mitä koronavirus aiheutta?

Koronavirus tunkeutuu hengityselinten epiteelisoluihin, monistuu niissä ja infektoi uusia soluja. Yleensä oireet ovat lieviä, mutta riskiryhmään kuuluvilla, iäkkäillä ja tupakoivilla keuhkojen hapenottokyky voi romahtaa.

Virus valtaa solun ja valjastaa sen kopioimaan virusta. Näin solun normaali toiminta loppuu. Solut reagoivat infektioon erittämällä sytokiinejä, jotka kutsuvat paikalle kehon oman immuunijärjestelmän. Tulehdusreaktion seurauksena keuhkojen toiminta heikkenee ja keuhkoihin kerääntyy nestettä.

Nykyiseen koronaviruspandemiaan on sairastunut vähintään 190 tuhatta ihmistä ympäri maailman. Todennäköisesti tartunnansaaneita on monikymmenkertainen määrä, sillä monet tapaukset eivät koskaan tule terveysviranomaisten tietoon.

Sairauteen on kuollut viimeisten tilastojen perusteella ainakin 7533 ihmistä.

Kiinan jälkeen Italia, Iran ja Eespanja ovat kohdanneet rajuimman iskun. Eurooppa on taudin keskus. Kiinassa epidemia on osoittanut laantumisen merkkejä ja tänään todettiin vain yksi uusi tapaus.

Epidemian kestosta on esitetty valistuneita arvauksia, mutta on luultavaa, että se kestää ainakin neljä kuukautta. Synkimpien arvioiden mukaan epidemia jatkuu pari vuotta.

Suomessa ja Euroopassa tilanne pahenee päivä päivältä. Hallitus ja viranomaiset päättivät eilen ottaa valmiuslain käyttöön: tämä antaa hallitukselle tarvittavia työkaluja koronavirusepidemian taloudellisten ja inhimillisten vaurioiden minimoimiseen. Koulut suljetaan huomisesta alkaen. Rajat menevät kiinni. Ihmisten liikkumista ja kokoontumisia voidaan tarvittaessa rajoittaa. Luvassa on ainakin alkuun 5 miljardin ensiapupaketti talouden toiminnan turvaamiseksi. Etlan edustajan mukaan todellinen tarve on kolminkertainen ja pitää suotavana, että Suomi ottaa edullista lainaa taatakseen yhteiskunnan ja talouden toimivuuden sekä ehkäistäkseen konkursseja ja suurtyöttömyyttä.

Taudin tarttuvuutta ja leviämistä määrittävä ns. serial interval on keskimäärin neljä päivää. Se asettuu jokseenkin samalle tasolle kuin useimmat influenssaepidemiat. Tämä tarkoittaa, että taudin tartuttua menee keskimäärin neljä vuorokautta oireiden alkuun. Tästä syystä koronavirus leviää hyvin tehokkaasti.

Eilen todettiin ensimmäinen koronavirustartunta Grönlannissa.

Tietenkin tästä tulee helvetin tylsää ja kamalan vaikeaa

Haluttomasti arvaan, että taloudellisesti hyvin monet joutuvat tämän kriisin seurauksena hyvin ahtaalle. Tilannetta ei helpota ylivilkkaat seinille hyppivät lapset yhtään sen enempää kuin hiljainen tai liian puhelias kumppani.

Karanteenissa tilat käyvät ahtaiksi ja seinät kaatuvat niskaan. Monia uhkaa mökkihöperyys. Päiviä voi piristää erilaisilla haasteilla. Tässä on eräs:

Einsteinin arvoitus

Pitkässä rivissä sijaitsee viisi taloa, jotka kaikki ovat keskenään eri värisiä. Joka talossa asuu sen omistaja, joka on eri kansallisuutta kuin yhdenkään toisen talon asukas. Talonomistajat nauttivat kaikki eri juomia, polttavat eri savukemerkkejä ja omistavat eri lemmikkieläimiä. Yksikään ei siis juo samaa juomaa, ei polta samoja savukkeita eikä pidä samaa lemmikkiä kuin yhdenkään toisen talon omistaja.

Vihjeet:

1. Englantilainen asuu punaisessa talossa.
2. Ruotsalaisella on lemmikkinään koira.
3. Tanskalainen juo teetä.
4. Vihreä talo on valkoisen talon vasemmalla puolella heti sen vieressä.
5. Vihreän talon omistaja juo kahvia.
6. Pall Mallia polttava omistaja pitää lemmikkinään lintuja.
7. Keltaisen talon omistaja polttaa Dunhill-savukkeita.
8. Keskimmäisen talon omistaja juo maitoa.
9. Norjalainen asuu talossa, joka sijaitsee ensimmäisenä vasemmalta.
10. Blends-savukkeita polttavan asukkaan naapurilla on kissa.
11. Hevosta lemmikkinään pitävä asuu Dunhillia polttavan naapurina.
12. Bluemastersia polttava talonomistaja juo olutta.
13. Saksalainen polttaa Prince-savukkeita.
14. Norjalainen asuu sinisen talon naapurina.
15. Blends-savukkeita polttava talonomistaja asuu vettä juovan naapurina.

Kysymys kuuluu: kenen lemmikkinä on kala?

Maailmalla tilanne ei ole parempi kuin meillä

Koronavirukseen sairastuneet täyttävät sairaalat myös Ruotsissa. Karoliinisen yliopistosairaalan hoitaja Sara Johnsrud kertoo hoitohenkilökunnan musertuvan työtaakan alle.

Kalifornia on käskenyt yli 65-vuotiaita pysymään kotona koronavirusepidemian vuoksi. Arnold Schwarzenegger kehottaa kaikkia tottelemaan Kaliforniaan asetettua sääntöä, jonka mukaan yli 65-vuotiaiden ja muiden riskiryhmiin kuuluvien tulee eristää itsensä muista ihmisistä. Koska Schwarzenegger on 72-vuotias, tulee myös hänen pysytellä visusti kotonaan.

Arnoldilla on kavereinnaan ainakin miniaasi, minihevonen ja koira. Minulla on kolme kissaa, joiden kanssa voin jakaa huoleni.

Italiassa terveydenhuolto on pahasti ylikuormittunut ja viimeisen vuorokauden aikana menehtyi 349 italialaista. Poikkeusolojen tarkoituksena on välttää Italian kohtalo. Toivotaan, että valmiuslaki toimii.

Ranska on ilmoittanut rajoituksista liikkumiseen. Kotoaan saa poistua vain töihin, kuntoileman, ruokakauppaan ja lääkäriin. Espanjan tilanne muistuttaa päivä päivältä enemmän Italiaa.

Italiassa koronavirukseen on viime vuorokauden aikana kuollut 349 ihmistä. Kaikkiaan kuolemantapauksia on yli 2 100, eniten Kiinan jälkeen. Koronavirustartuntoja on vahvistettu lähes 28 000. Neljä päivää aiemmin tartuntoja oli tavattu noin 15 100. THL:n mukaan Italian terveydenhuoltojärjestelmä on pahasti ylikuormittunut. – IS

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven kertoi tiedotustilaisuudessa tänään, että hallitus suosittelee kaikkien lukioiden, aikuiskoulutuksen yksiköiden, korkeakoulujen ja yliopistojen siirtymistä keskiviikosta alkaen etäopetukseen. Ruotsi ei kuitenkaan sulje peruskouluja, esikouluja tai päiväkoteja. – Viimeisen tiedon mukaan Ruotsi voikin sulkea peruskoulut, mutta kuka noista ruotsalaisista ottaa selvää. Löfvenin mukaan Pohjoismaat tekevät samanlaisia päätöksiä, mutta hieman eri tahtiin.

Etlan ennusteen mukaan Suomen talous voi supistua tänä vuonna jopa 5 %. Sille ei voi mitään, koska koko maailma on samassa tilanteessa. Volkswagen ja Fiat-Chrysler sulkeavat suurimman osan Euroopan tehtaistaan. Yhdysvalloissa pörssikurssit syöksyivät nopeammin kuin kertaakaan kolmeenkymmeneen vuoteen. Mitään tällaista ei Wall Streetillä ole koettu sitten vuoden 1987 ”mustan maanantain”.

Talous on vapaassa pudotuksessa, mutta pohjalta on sitten hyvä ponnistaa uuteen kasvuun. Eikö? Monet asiat muuttuvat peruuttamattomasti.

Yhdysvalloissa Trumpin hallinto on reagoinut koronavirusepidemiaan ensimmäistä kertaa aikuisten oikeasti. Luvassa on merkittäviä taloudellisia helpotuksia yritysten verotukseen, tukipaketteja, taloudellista apua köyhille mm. 1000 dollarin shekki parin viikon sisällä, palkallista sairaslomaa koronavirukseen sairastuneille, testejä lääkäriasemilla ja ostoskeskuksissa, kehotus välttää yli kymmenen henkilön kokoontumisia ja pysyä mahdollisuuksien mukaan sisätiloissa jne.

Yhdysvalloissa aloitetaan ensimmäinen koronavirusrokotteen testi 45 aikuiselle jo tänään. Rokote ei sisällä SARS-CoV-2-virusta, vaan osan viruksen geneettistä koodia. Tutkimuksen järjestää ja rahoittaa National Institute of Health (NIH) ja se toteutetaan Seattlessa.

Hong Kongissa on havaittu, että koronaviruksen aiheuttamasta taudista parantuneiden keuhkojen hapenottokyky on merkittävästi heikentynyt. Joillain parantuneilla on todettu jopa 20-30 % alenema hapenottokyvyssä ja arpeumia keuhkoissa.

Euroopan unionia on kritisoitu siitä, että se on jättänyt Italian oman onnensa nojaan. Mielestäni Jaap Folmer selittää tämän hyvin:

”Healthcare was never part of the acquis. It is not a competence or responsibility of the EU. No money, power or sovereignty was ever handed over to Brussels by the member states -including Italy- to deal with these matters.”

Näin ankara epidemia tuli EU:lle ja koko maailmalle puskista. Irvileukaisimmat unionin vastustajat näkevät tässä Euroopan unionin heikkouden ja jopa lopun.

Jäsenmaat eivät kuitenkaan ole tehneet sopimuksia tai rahoittaneet unionia pandemian varalta. Vastuu terveydenhuoltoon liittyvissä kysymyksissä on haluttu säilyttää osana jäsenmaiden omaa päätäntävaltaa ja suvereniteettia.

Toisaalta EU reagoi nopeasti ja aloitti välittömästi toimet jäsenmaiden resurssien ja lääkintätarvikkeiden inventoimiseksi ja pandemian aiheuttaman taloudellisen iskun lieventämiseksi.

Kuvan lähde: Iltalehti

Valmiuslaki – mikä ja miksi?

Valmiuslain tarkoituksen on poikkeusoloissa suojata väestöä sekä turvata sen toimeentulo ja maan talouselämä, ylläpitää oikeusjärjestystä, perusoikeuksia ja ihmisoikeuksia sekä turvata valtakunnan alueellinen koskemattomuus ja itsenäisyys.

Valmiuslaissa säädetään mm., että jos valtioneuvosto, yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa, toteaa maassa cvallitsevn poikkeusolot, voidaan säätää valmiuslain II osan säännösten soveltamisen aloittamisesta. Näihin sisältyy yksittäisiä lisätoimivaltuuksia, jotka voidaan ottaa käyöttöön tilanteissa, joissa niiden käyttöönotto katsotaan välttämättömäksi.

Tärkein pointti valmiuslaissa on koko valtakuntaa koskevan päätöksenteon tehostaminen. Hallitus tekee poikkeusoloissa kaikkia koskevia päätöksiä. Normaalisti näistä päättää paikalliset viranomaiset.

Poikkeusoloja ovat valmiuslain mukaan:

1) Suomeen kohdistuva aseellinen tai siihen vakavuudeltaan rinnastettava hyökkäys ja sen välitön jälkitila;
2) Suomeen kohdistuva huomattava aseellisen tai siihen vakavuudeltaan rinnastettavan hyökkäyksen uhka, jonka vaikutusten torjuminen vaatii tämän lain mukaisten toimivaltuuksien välitöntä käyttöön ottamista;
3) väestön toimeentuloon tai maan talouselämän perusteisiin kohdistuva erityisen vakava tapahtuma tai uhka, jonka seurauksena yhteiskunnan toimivuudelle välttämättömät toiminnot olennaisesti vaarantuvat;
4) erityisen vakava suuronnettomuus ja sen välitön jälkitila;
5) vaikutuksiltaan erityisen vakavaa suuronnettomuutta vastaava hyvin laajalle levinnyt vaarallinen tartuntatauti.

Hallitus totesi, että kohdat 3 ja 5 ovat toteutuneet ja edellyttävät valmiuslakia. Lain puitteissa ihmisten kokoontumista ja liikkumista voidaan rajoittaa, lääkkeiden ostoa säännöstellä, rajat laitetaan kiinni jne. Kyllä niistä on jo puhuttu mediassa melkoisesti. Jatketaan tästä huomenna uusien juttujen kanssa.

Tilanne maailmalla




Koronapäiväkirja – maanantai 16.3.2020

Nukuin yllättävän hyvin ja heräsin viideltä aamulla. Kirjoittaminen maistui tervalta, joten olen lähinnä seurannut hallituksen tiedotustilaisuutta ja siihen liittyviä keskusteluja.

Eilen illalla ja yöllä tapahtui jälleen valtavasti. Kaikkea ei enää pysty mitenkään järkevästi prosessoimaan. Informaatiotulvaan on jo helppo hukkua. Yhdysvalloissa New York ja Los Angeles suljettiin julkisten tilojen, kuten ravintoloiden ja teattereiden osalta. Jo siitä voisi kirjoittaa pitkästi, mutta enpä kirjoita.

Tänään maanantaina oli suomalaisittain dramaattisin päivä sitten maailmansotien. Suomessa tunnustettiin poikkeusolot ja hallitus toimi poikkeuksellisen rohkeasti. Tämä tulee  varmasti vielä aiheuttamaan  itkua ja ärräpäitä, mutta nyt olen pelkästään kiitollinen siitä, että uhkaan vihdoin ja viimein suhtaudutaan riittävällä vakavuudella.

Sanna Marin kirjoitti nimensä pysyvästi Suomen historiaan. Tai ehkäpä pitäisi sanoa, että Sanna Marinin ensimmäinen hallitus, koska jo nyt uskallan ennakoida, että tämä ei jää Sanna Marinin ainoaksi hallitukseksi.

Aivan viime hetkillä nuorten naisten kokematon hallitus osoitti päättäväisyyttä, rohkeutta ja vastuunkantokykyä. Se, mitä tämän jälkeen tapahtuu, jää nähtäväksi.

Thomas Pueyo – Coronavirus: Why You Must Act Now (1)

Luin aamulla kiinnostavan artikkelin. Se toimii alustuksena ja pohjana tämänpäiväiselle päiväkirjamerkinnälleni. Referoin ja kommentoin tähän joitain artikkelin ydinkohtia.

Koronavirus tulee ja huomattavan suuri osa väestöstä sairastuu. Osa kuolee. Se on tosiasia. Koronavirus etenee eksponentiaalisella nopeudella. Se hiipii ja vaanii päiviä, jopa viikkoja, ja sitten yllättäen tartuntakäyrä nousee jyrkästi pystysuoraan ylös ja tauti on jo kaikkialla. Kukaan ei ole suojassa.

Sairaalat ja terveyskeskukset täyttyvät ja ylikuormittuvat. Lääkärit ja hoitohenkilökunta väsyy ja voi murtua paineen alla. Potilaita on pakko hoitaa sairaaloiden ja terveysasemien käytävillä. Osa sairastuneista jää ilman hoitoa.

Kun sairalaat ylikuormittuvat – ja ne ylikuormittuvat lähes varmasti – lääkäreiden on päätettävä kenelle annetaan happea ja kenen annetaan vain kuolla.

Näin tapahtui Kiinassa, näin tapahtuu Italiassa ja Espanjassa. Pian tämä tapahtuu myös meillä.

Kysymys ei ole siitä tapahtuuko tämä, vaan siitä tapahtuuko tämä tällä vai ensi viikolla!

THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta arvelee, että tartunnansaaneita on jo 20-30 kertaa enemmän, kuin tilastot kertovat. Myös Yhdysvalloista ja Ranskasta on esitetty samanlaisia arvioita.

Minnesotan yliopiston tutkimuskatsauksen mukaan COVID-19 leviää nopeasti myös oireettomien taudinkantajien kuljettamana. Valitettavasti on huomattu, että toisin kuin kuviteltiin, lapset, nuoret ja aikuiset eivät ole vakavamman taudin ulottumattomissa. Myös nuoret voivat sairastua vakavasti.

Sekä Italiassa, että Hollannissa on tehohoidettavana useita alle 50-vuotiaita; nuorimmat ovat 16-vuotiaita. Ainakin yksi 20-vuotias on kuollut koronavirukseen. Idris ”Luther” Elba sairastui.

Sosiaalinen eristäytyminen (social distancing)

Ainoa keino vaikuttaa sairauden leviämiseen on sosiaalinen eristäytyminen. Thomas Pueyo kirjoittaa, että sosiaaliseen eristäytymiseen täytyy ryhtyä jo tänään. Huomenna on jo myöhäistä.

Sosiaalinen eristäytyminen on ainoa tapa hidastaa tautia ja estää sairaaloiden ja terveyskeskusten ylikuormittuminen. Näin taudin leviäminen jatkuu pidempään, mutta sairaalahenkilökunnan ja sairaaloiden kantokykyä ei ylitetä.

Sosiaalisella eristäytymisellä ja poikkeusolojen ohjeilla madalletaan siis tartuntojen käyrää. Käyrä venyy ajallisesti, mutta jokainen vakavasti sairas potilas saa tarvitsemansa hoidon ja väistämättömät hoidonpuutteen aiheuttamat kuolemantapaukset vähenevät.

Vastuu on kaikilla, vaikka yhteiskunta kantaa raskaimman taakan

Poliitikoilla, uskonnollisten yhteisöjen- ja yritysten johtajilla on mahdollisuus ja velvollisuus vaikuttaa taudin etenemiseen. Sosiaalinen eristäytyminen antaa arvokasta aikaa.

Toivon, että kukaan ei toimi niin vastuuttomasti kuin Trumpin kannattajiin kuuluva ”megakirkon” pastori Guillermo Maldonado Floridasta, joka kehottaa ihmisiä pakkautumaan kirkkoihin rukoilemaan:

“Do you believe God would bring his people to his house to be contagious with the virus? Of course not,” pastor Guillermo Maldonado said, according to the Miami Herald. “If we die, we die for Christ. If we live, we live for Christ, so what do you lose?”

Mihin menet Eurooppa?

Rajat sulkeutuvat kaikkialla maailmassa ja jopa rajojen sisälle syntyy rajoja. Tämä on osoittaa, kuinka poikkeuksellisista oloista on kyse. EU on luvannut joustoa budjettikuriin, kerää koronavirusrahastoa ja valmistautuu auttamaan jäsenvaltioita sellaisissa asioissa, joihin EU:lla on mandaatti.

Sosiaali- ja terveyskysymykset ovat jäsenvaltioiden oman lainsäädännön ja harkinnan piirissä. Jäsenvaltiot ovat luvanneet masiivisia tukipaketteja talouden, yrittäjien ja työllisyyden tukemiseksi. Myös EU on ilmoittanut, että pandemian aiheuttaman taloudellisen iskun lievittämiseksi tehdään kaikki voitava.

Kiina antoi Euroopalle ja muulle maailmalle aikaa välittömillä ja rajuilla toimilla, mutta ikävä kyllä Kiinan toimia epäiltiin, aivan kuten epäiltiin koronavirusepidemian mahdollisuutta rantautua Eurooppaan. COVID-19 kuitenkin pyyhkäisi Euroopan ja koko maailman yli kuin tsunami. Kaikki muuttui muutamassa päivässä.

Kuinka maailma herää tästä painajaisesta on arvoitus

Koronavirus etenee nyt eksponentiaalisesti. Tartunnansaaneita on kymmeniä kertoja enemmän, kuin virallisista tilastoista voi päätellä. Italia on se peili, johon meidän tulee peilata kehitystä. Espanja, Ranska ja Saksa kulkevat Italian viitoittamaa tietä. Pahin on vielä edessä. Siksi oli tärkeää, että hallitus tänään teki inhottavat, mutta rohkeat ja välttämättömät päätökset.

2-4 viikossa koko maailma pysähtyy. Suuri osa maailmasta on jo pysähtynyt. Ovet laitetaan kiinni ja lukitaan. Ulkona on kylmää ja pimeää. Näkymätön tappaja voi vaania missä vain. Pelko kasvattaa pelkoa, mutta tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku, kuten Paasikivi tiesi.

Tämä on nationalistien märkä uni: rajat laitetaan kiinni ja eristäydytään muusta maailmasta. Tietenkään tällaisessa tilanteessa ei ole muuta ratkaisua. Kenellekään tämä ei tule olemaan helppoa pidemmän päälle. Monet menettävät työnsä ja monet yritykset ajautuvat konkurssiin. Se on hyvin surullista.

Ulkorajojen sulkeminen ei tarkoita, etteikö myös maan sisäistä liikkumista voitaisi rajoittaa. Tshekissä jopa yksittäisiä kaupunkeja ja kyliä on asetettu eristykseen, joten kansallisten rajojen sulkemisesta voidaan vielä päätyä rajumpiin liikkumista rajoittaviin toimenpiteisiin.

Nyt sulkeutuu Suomi. Tämä on äärimmäisen kova toimenpide, mutta se on ainoa varma tapa säästää ihmishenkiä. Me haluamme välttää Italian ja Espanjan kohtalon.

Kiinassa karanteenit ja eristäminen katkaisivat epidemian selän. Muualla maailmassa COVID-19 on karannut hallinnasta. Italian kriisiä on perusteltu:

  1. maailman toiseksi vanhimmalla väestöllä
  2. italialaisten alhaisella käsienpesuaktiivisuudella
  3. viranomaisten liian hitaalla ja flegmaattisella toiminnalla
  4. italialaisten halailu- ja poskisuudelmakulttuurilla
  5. italialaisten yhteisöllisyydellä
  6. turismilla

Kiinassa COVID-19 levisi aluksi eksponentiaalisesti, kunnes rajujen toimenpiteiden ja karanteenien jälkeen taudin eteneminen talttui. Virus kuitenkin livahti tiiviin verkon läpi. Nyt taistelemme koronaviruspandemiaa vastaan, eikä kukaan voi sitä enää pysäyttää.

Ainoa tapa taistella tätä näkymätöntä tapaajaa vastaan on hidastaa taudin leviämistä, jotta lääkäreille ja sairaaloille jää aikaa, eikä koidu toivottoman raskasta potilasruuhkaa pienen ajan sisällä. Aikanaan tähän tautiin kehittyy ainakin osittainen immuniteetti. Ehkä sitä ennen kehitetään rokote. Asiantuntijoiden mukaan koronavirus on tullut jäädäkseen, mutta ehkä se tulevaisuudessa muistuttaa enemmän tavallista flunssaa.

Mitä nyt tiedetään?


Kaaviossa Etelä-Korean, Italian ja Iranin tautitapaukset peittävät näkyvistä pelottavan faktan. Se näkyy, kun zoomataan lähemmäksi kaaviota (toinen kaavio). Siitä nähdään, että tilanne Ranskassa, Saksassa, Espanjassa, Japanissa, Yhdysvalloissa, Sveitsissä ja Britanniassa noudattaa lähes samaa mallia kuin taudin eteneminen Italiassa, Iranissa ja Etelä-Koreassa.

Ennuste on synkkä.Oheinen kaavio osoittaa sen, miksi Kiinan toimintamalli on oikea: jokaisessa kiinan provinssissa tartuntojen määrät etenevät tasaisesti, vaikka ne olisivat voinut kasvaa eksponentiaalisesti. Näiden kaavioiden perusteella sosiaalinen eristäminen toimii, eikä tautitapaukset karkaa hallinnasta. Epidemia venyy, mutta pysyy hallinnassa. Näin sairaalat eivät ylikuormitu ja aikanaan epidemia helpottaa.

Yhdysvaltojen tilanne on huolestuttava. Washingtonin osavaltiossa koronavirustartunnat lisääntyvät eksponentiaalisesti. Huolta aiheuttava ”amerikkalainen ilmiö” on, että kuolleisuus tautiin oli eräässä vaiheessa 33 %. Tiedetään, että kuolleisus koronavirukseen on jotain 0,5 ja 5 prosentin väillä, joten miten se voisi olla 33 %?

Tutkimuksessa selvisi, että tauti oli jyllännyt osavaltiossa jo pidempään, mutta koska koronavirusta ei aktiivisesti testattu, tartunnan saaneet jäivät piiloon. Sairastuneiden koknaismäärä on mysteeri, mutta matemaattisten mallien perusteella voidaan todettujen tapausten perusteella laskea, että tauti on alkanut USA:ssa ennen Italiaa, ja että tartuntoja on monikymmenkertainen määrä todettuihin tapauksiin verrattuna. On luultavaa, että ythdysvalloissa tartunnan saaneita on jo 100-150 tuhatta ja koronavirukseen kuolleita saattaa todellisuudessa olla sadoista muutamaan tuhanteen, mutta ne ovat jääneet koronatutkan ulkopuolelle.

Washingtonissa kolmesta varmistetusta tapauksesta yksi kuoli, joten kuolleisuudeksi määräytyi 33%, mutta todellisuudessa tämä on vain jäävuoren huippu.

Entäpä tulevaisuus

Tartunnan saaneet ihmiset, jotka kuolevat, kuolevat keskimäärin 17,3 päivää tartunnan saamisen jälkeen. Niinpä Washingtonin osavaltiossa 29.2. kuollut henkilö sai tartunnan luultavasti joskus kahdennentoista päivän paikkeilla. Koska kaikkia tapauksia ei diagnosoida, niiden määrä voidaan laskea likimääräisesti:

”Now, use the average doubling time for the coronavirus (time it takes to double cases, on average). It’s 6.2. That means that, in the 17 days it took this person to die, the cases had to multiply by ~8 (=2^(17/6)). That means that, if you are not diagnosing all cases, one death today means 800 true cases today.”

Kun Washingtonin osavaltiossa 22 ihmistä oli kuollut koronavirukseen, tautitapauksia oli edellisen matemaattisen kaavan perusteella noin 16 000. Mutta ei vielä hätiköidä.

19 kuolemantapausta muodosti yhden ryppään, joka voidaan tasoittaa yhtälössä yhdeksi kuolemaksi. Näin tartunnan saaneiden määrä putoaa kolmeen tuhanteen. Kun vielä erilaiset muuttujat lasketaan yhtälöön, putoaa tartuntojen määrä hieman yli tuhannen tuntumaan. Se on kymmenkertainen määrä todettuihin tapauksiin verrattuna.

”France claims 1,400 cases today and 30 deaths. Using the two methods above, you can have a range of cases: between 24,000 and 140,000.”

Havaittujen tartuntojen määrä ei kerro totuutta tartuntojen määrästä. Todellisuudessa sairastuneita on monikymmenkertaisesti havaittuja tapauksia enemmän. Tähän ymmärtääkseni Markku Tervahauta viittasi. Mitä se sitten tarkoittaa? Se tarkoittaa, että pahin on vielä edessä, mutta nyt tehdyt toimenpiteet hidastavat taudin etenemistä ja ehkäisevät sairaaloiden ylikuormittumista.

Hallituksen linjaamat toimenpiteet:

1. Varhaiskasvatuksen toimintayksiköt ja niiden yhteydessä järjestettävä esiopetus pidetään toiminnassa. Näin turvataan yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisten alojen henkilöstön lasten pääsy varhaiskasvatukseen ja mahdollistetaan vanhemmille työssäkäynti. Valtioneuvosto linjaa, että ne vanhemmat ja huoltajat, joiden on mahdollista järjestää lapsen hoito kotona, menettelevät niin.

2. Koulujen, oppilaitosten, yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen sekä kansalaisopistojen ja muun vapaan sivistystyön tilat suljetaan ja lähiopetus niissä keskeytetään. Poikkeuksellisesti kuitenkin järjestetään koulussa järjestettävä esiopetus sekä perusopetuksen 1-3 luokkien lähiopetus niiden vanhempien lapsille, jotka työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla. Lisäksi poikkeuksena järjestetään erityisen tuen päätöksen saaneiden oppilaiden lähiopetus sitä tarvitseville, kuitenkin niin että ne vanhemmat ja huoltajat, joiden on mahdollista järjestää lapsen hoito kotona, menettelevät näin. Edellä mainitut järjestelyt tulevat voimaan keskiviikkona 18.3.2020.

3. Lähiopetuksen sijaan kaikkien yliopistojen, ammattikorkeakoulujen sekä ammatillisen koulutuksen, lukiokoulutuksen ja perusopetuksen järjestäjien opetus ja ohjaus järjestetään mahdollisimman laajalti vaihtoehtoisilla tavoilla, muun muassa etäopiskelua, erilaisia digitaalisia oppimisympäristöjä ja -ratkaisuja sekä tarvittaessa itsenäistä opiskelua hyödyntäen.

4. Ylioppilastutkinnon kokeet toteutetaan 13.3.2020 julkaistussa tiivistetyssä aikataulussa 23.3.2020 mennessä huomioiden terveysviranomaisten antamat määräykset.

5. Rajoitetaan julkiset kokoontumiset kymmeneen henkilöön ja suositellaan välttämään tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla.

6. Suljetaan valtion ja kuntien museot, teatterit, Kansallisooppera, kulttuuritalot, kirjastot, kirjastoautot, Kansallisarkiston asiakas- ja tutkijasalipalvelut, harrastustilat ja -paikat, uimahallit ja muut urheilutilat, nuorisotilat, kerhotilat, järjestöjen kokoontumistilat, vanhusten päivätoiminta, kuntouttava työtoiminta ja työkeskukset. Suositellaan yksityisen ja kolmannen sektorin toimijoiden sekä uskonnollisten yhteisöjen toimivan samoin.

7. Kielletään vierailut vanhusten ja muiden riskiryhmien asumispalveluyksiköissä.

8. Kielletään ulkopuolisten vierailut hoitolaitoksissa, terveydenhuollon yksiköissä ja sairaaloissa pois lukien tapauskohtaisesti arvioiden kriittisesti sairaiden ja lasten oireettomat läheiset, saattohoidossa olevien läheiset sekä puoliso tai tukihenkilö synnytysosastolla.

9. Julkisen sektorin työnantajat määräävät ne julkisen sektorin työntekijät etätyöhön, joiden työtehtävät sen mahdollistavat.

10. Toimintaohjeena yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan (karanteenia vastaavat olosuhteet), poislukien kansanedustajat, valtiojohto ja kunnalliset luottamushenkilöt.

11. Lisätään sosiaali- ja terveydenhuollon kapasiteettia julkisella ja yksityisellä sektorilla. Samanaikaisesti vähennetään kiireetöntä toimintaa. Yksityisen sektorin kapasiteetti otetaan yhteiseen käyttöön tarpeen mukaan. Samaan aikaan joustetaan lakisääteisistä määräajoista ja velvoitteista.

12. Kasvatetaan korona-testauskapasiteettia. THL tukee alueita tältä osin.

13. Kriittisen henkilöstön osalta poiketaan työaikalain ja vuosilomalain säännöksistä sekä yksityisellä että julkisella sektorilla.

14. Varaudutaan velvoittamaan erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon sekä sisäisen turvallisuuden koulutettuja ammattihenkilöitä tarpeen mukaan töihin.

15. Ihmisten liikkumista voidaan rajoittaa henkeä ja terveyttä uhkaavan vakavan vaaran vuoksi.

16. Kansanterveyden ja terveysturvallisuuden vuoksi aloitetaan valmistelu Suomen rajojen sulkemiseksi pikaisella aikataululla kansainvälisiä velvoitteita noudattaen. Keskeytetään matkustaja- ja henkilöliikenne Suomeen niin pian kuin mahdollista, lukuun ottamatta Suomen kansalaisten ja Suomessa asuvien henkilöiden paluuta. Suomen kansalaisten ja Suomessa asuvien henkilöiden ei pidä matkustaa ulkomaille. Suomalaisille matkailijoille suositellaan välitöntä paluuta Suomeen. Pohjois- ja länsirajan yli sallitaan välttämätön työssäkäynti ja muu välttämätön asiointi. Tavara- ja rahtiliikenne jatkuu normaalisti.

17. Ulkomailta palaavat suomalaiset ja Suomessa pysyvästi asuvat henkilöt ohjataan kahden viikon karanteenia vastaaviin olosuhteisiin.

18. Ulkomailta palaavien tulee sopia työhön paluunsa ajankohdasta ja kahden viikon poissaolosta yhdessä työnantajansa kanssa.

19. Puolustusvoimat turvaa toimintansa jatkuvuuden ja valmiuden kaikissa tilanteissa. Muita viranomaisia valmistaudutaan tukemaan tarpeen mukaan.

Päätökset ja suositukset saatetaan voimaan valmiuslain, tartuntatautilain ja muun lainsäädännön mukaisesti. Hallituksen poikkeusolojen käytännöt ovat voimassa alustavasti 13.4. asti. Nämä ovat kovia, mutta olemassaolevien tietojen valossa välttämättömiä ratkaisuja.

Olen aiemmissa päiväkirjahuomioissani arvostellut THL:sta, suomalaista viranomaistoimintaa. Nyt haluan kiittää rohkeasta ja vastuullisesta toiminnasta poikkeuksellisissa oloissa. Edessä on kovat ajat. Me kaikki kannamme yhdessä tätä taakkaa, mutta jonain päivänä taakka kevenee. Pohjalle on ikävä kyllä vielä matkaa, mutta lopulta aurinko nousee ja voimme kömpiä koloistamme ilman pelkoa.