Koronapäiväkirja – tiistai 17.3.2020

Gerd Altmann, Pixabay

76. päivä

Vuosia sitten horjuin. Kompuroin aivan kirjaimellisesti. Unohdin kuinka juostaan. Huono tasapaino sai minut tanssahtelemaan vain pysyäkseni jaloillani. Etenin aina harha-askelin. Nyt otan toisenlaisia harha-askelia.

Sain tammikuussa 2008 multippeliskleroosidiagnoosin. Aivojen magneettikuvat, verikokeet ja selkäydinnestenäytteet tukivat diagnoosia. Elimistöni oli sairastunut, mutta mieli janosi elämää ja kokemuksia. Henkinen matka multippeliskleroosiin oli vasta alkanut.

Kompuroin ja kaaduin uudestaan ja uudestaan. Keho turtui kipuun ja vammoihin. Ihminen on hyvin sopeutuvainen. Kun maailma supistuu semihermeettiseksi kuplaksi, mieli rakentaa kuplaan kokonaisen maailmankaikkeuden, jossa se elää omaa taianomaista elämäänsä.

Löysin sisältäni tarkkailijan. Rakentamassani kuplassa maailma näytti toisenlaiselta. Opin katsomaan elämää ulkopuolisen silmin ja etäältä. Jokainen päivä avautui kuin kirjan sivu – täynnä jännittäviä tapahtumia, suuria ihmeitä ja ihmeellisiä seikkailuja. Ahmin maailmaa kuin jännittävää romaania, jossa tapahtumat muodostavat mutkikkaita toisiinsa kytkeytyviä juonirakenteita. Tällaisena näen maailman vieläkin. Tutkimukset ja uutiset ovat johtolankoja: paloja elämän suuressa palapelissä.

Luen maailmaa ja piirrän siitä karttaa, joka täyttyy merkeistä, vaikka se on yhä yhtä tyhjä kuin aloittaessani. Jokainen kirjoittamani sana on merkintä tähän kartaan. En tiedä, mitä merkit tarkoittavat ja mihin maailman suuri tarina minua vie, mutta yritän pysyä kartalla. Reaalimaailmasta on tullut abstraktio, mutta ymmärrykseni sen suhteen ei ole syventynyt.

COVID-19

COVID-19 pakottaa katsomaan maailmaa etäältä, sarjana toisiinsa kytkeytyviä tapahtumia

Maailmasta tulee peili. Se näyttää kuvia, joita katsoja peiliin heijastaa. Ahdistunut näkee ahdistusta ja surkeutta, optimisti onnistumisia ja kauneutta. Olen siinä siunatussa asemassa, että olen saanut harjoitella tätä pitkään. Minä näen maailman vähitellen avautuvana jännittävänä kertomuksena, jossa on sankareita ja konnia, kauneutta ja rumuutta, rakkautta ja vihaa. Me olemme osa tätä kertomusta, joka avautuu meille vähitellen.

Eristäytyminen ja etäisyys voivat ahdistaa. Aluksi loma omasta elämästä ja arjesta voi tuntua iloiselta ja mahtavalta, mutta pian oleminen muuttuu tylsäksi. Kun häiriötekijät ympärillä vähenevät, ihmisen on kohdattava itsensä. Omasta kokemuksesta tiedän, että ei se aina helppoa ole.

COVID-19 pakottaa meidät perusasioiden äärelle. Mikä elämässä on tärkeää?

On mieletön ajatus, että tuo paljain silmin näkymätön pieni auringon koronaa muistuttava muukalainen on melkein ratkaissut päästöjen vähentämiseen tähtäävät toimet tämän vuoden osalta. Koronavirusepidemia on vähentänyt hiilidioksidipäästöjä valtavasti jo nyt: lentokoneet eivät lennä, risteilyalukset pysyvät satamissa, joukkoliikenne on pysähdyksissä, suuri osa Kiinan tehtaista on kiinni jne. Maailma on ottanut hengähdystauon ja Greta Thunberg on hetkeksi kadonnut maailman mediamaisemasta.

Valoa on tunnelin päässä, mutta tunneli on pitkä ja ahdas

Asioilla on tapana järjestyä, ja siksi epätoivoon ei ole syytä vajota. Asiat ovat mitä ovat ja niiden kanssa pitää oppia elämään. Tapahtumat tapahtuvat ja tämä kestää sen mitä se kestää. Pyörät pyörivät yksittäisen ihmisen huolista ja ahdistuksesta riippumatta.Nyt tämä on täallaista ja huomenna jo toisenlaista.

Minusta on mahtavaa, että ensimmäisen kerran ihmiskunnan historian aikana kaikki ihmiset kamppailevat samaa vihollista vastaan. Jossain vaiheessa pandemian selkä taittuu ja virus kesytetään. Maailmassa on suuria ajattelijoita ja kirkkaita aivoja. Monet näistä aivoista työskentelevät tämän ongelman parissa vuorokauden ympäri.

Jos olisin valaistunut hengellinen opettaja, opettaisin, että nyt on oivallinen aika aloittaa pitkä romaani, ahmia pari sarjaaa njetflixistä, pelailla perheen lasten kanssa korttia ja lautapelejä, opiskella jokin kiinnostava juttu, tehdä kevätsiivous tai lopettaa tupakointi. Mutta minä vain arvailen. En kirjoita vakaumuksella ta varmuudella, vaan kaikella puutarhatontun kokoisen multippeliskleroottisesti orientoituneen idiootin epävarmuudella. Toinen harkinnan arvoinen vaihtoehto on vetää pää täyteen ja odottaa, että taivas huomenna putoaa niskaan.

Minä luotan, että maailma pelastuu ja hyvä voittaa. Kevät koittaa ja aurinko nousee varmasti vielä huomennakin. Mikä pahan tappaisi?

Warning: Coronavirus

COVID-19 kertaus

Koronavirus alkoi olemassaolevien tietojen mukaan joulukuussa 2019 Wuhanissa, Kiinassa.COVID-19 tulee sanoista Corona virus disease sekä vuodesta, jolloin virus havaittiin.

Viruksesta käytetään myös täsmällisempää nimeä, SARS-CoV-2, joka tulee sanoista Severe Acute Respiratory Syndrome-Corona Virus Disease-2. Kaikki hyvin tähän asti.

Mitä koronavirus aiheutta?

Koronavirus tunkeutuu hengityselinten epiteelisoluihin, monistuu niissä ja infektoi uusia soluja. Yleensä oireet ovat lieviä, mutta riskiryhmään kuuluvilla, iäkkäillä ja tupakoivilla keuhkojen hapenottokyky voi romahtaa.

Virus valtaa solun ja valjastaa sen kopioimaan virusta. Näin solun normaali toiminta loppuu. Solut reagoivat infektioon erittämällä sytokiinejä, jotka kutsuvat paikalle kehon oman immuunijärjestelmän. Tulehdusreaktion seurauksena keuhkojen toiminta heikkenee ja keuhkoihin kerääntyy nestettä.

Nykyiseen koronaviruspandemiaan on sairastunut vähintään 190 tuhatta ihmistä ympäri maailman. Todennäköisesti tartunnansaaneita on monikymmenkertainen määrä, sillä monet tapaukset eivät koskaan tule terveysviranomaisten tietoon.

Sairauteen on kuollut viimeisten tilastojen perusteella ainakin 7533 ihmistä.

Kiinan jälkeen Italia, Iran ja Eespanja ovat kohdanneet rajuimman iskun. Eurooppa on taudin keskus. Kiinassa epidemia on osoittanut laantumisen merkkejä ja tänään todettiin vain yksi uusi tapaus.

Epidemian kestosta on esitetty valistuneita arvauksia, mutta on luultavaa, että se kestää ainakin neljä kuukautta. Synkimpien arvioiden mukaan epidemia jatkuu pari vuotta.

Suomessa ja Euroopassa tilanne pahenee päivä päivältä. Hallitus ja viranomaiset päättivät eilen ottaa valmiuslain käyttöön: tämä antaa hallitukselle tarvittavia työkaluja koronavirusepidemian taloudellisten ja inhimillisten vaurioiden minimoimiseen. Koulut suljetaan huomisesta alkaen. Rajat menevät kiinni. Ihmisten liikkumista ja kokoontumisia voidaan tarvittaessa rajoittaa. Luvassa on ainakin alkuun 5 miljardin ensiapupaketti talouden toiminnan turvaamiseksi. Etlan edustajan mukaan todellinen tarve on kolminkertainen ja pitää suotavana, että Suomi ottaa edullista lainaa taatakseen yhteiskunnan ja talouden toimivuuden sekä ehkäistäkseen konkursseja ja suurtyöttömyyttä.

Taudin tarttuvuutta ja leviämistä määrittävä ns. serial interval on keskimäärin neljä päivää. Se asettuu jokseenkin samalle tasolle kuin useimmat influenssaepidemiat. Tämä tarkoittaa, että taudin tartuttua menee keskimäärin neljä vuorokautta oireiden alkuun. Tästä syystä koronavirus leviää hyvin tehokkaasti.

Eilen todettiin ensimmäinen koronavirustartunta Grönlannissa.

Tietenkin tästä tulee helvetin tylsää ja kamalan vaikeaa

Haluttomasti arvaan, että taloudellisesti hyvin monet joutuvat tämän kriisin seurauksena hyvin ahtaalle. Tilannetta ei helpota ylivilkkaat seinille hyppivät lapset yhtään sen enempää kuin hiljainen tai liian puhelias kumppani.

Karanteenissa tilat käyvät ahtaiksi ja seinät kaatuvat niskaan. Monia uhkaa mökkihöperyys. Päiviä voi piristää erilaisilla haasteilla. Tässä on eräs:

Einsteinin arvoitus

Pitkässä rivissä sijaitsee viisi taloa, jotka kaikki ovat keskenään eri värisiä. Joka talossa asuu sen omistaja, joka on eri kansallisuutta kuin yhdenkään toisen talon asukas. Talonomistajat nauttivat kaikki eri juomia, polttavat eri savukemerkkejä ja omistavat eri lemmikkieläimiä. Yksikään ei siis juo samaa juomaa, ei polta samoja savukkeita eikä pidä samaa lemmikkiä kuin yhdenkään toisen talon omistaja.

Vihjeet:

1. Englantilainen asuu punaisessa talossa.
2. Ruotsalaisella on lemmikkinään koira.
3. Tanskalainen juo teetä.
4. Vihreä talo on valkoisen talon vasemmalla puolella heti sen vieressä.
5. Vihreän talon omistaja juo kahvia.
6. Pall Mallia polttava omistaja pitää lemmikkinään lintuja.
7. Keltaisen talon omistaja polttaa Dunhill-savukkeita.
8. Keskimmäisen talon omistaja juo maitoa.
9. Norjalainen asuu talossa, joka sijaitsee ensimmäisenä vasemmalta.
10. Blends-savukkeita polttavan asukkaan naapurilla on kissa.
11. Hevosta lemmikkinään pitävä asuu Dunhillia polttavan naapurina.
12. Bluemastersia polttava talonomistaja juo olutta.
13. Saksalainen polttaa Prince-savukkeita.
14. Norjalainen asuu sinisen talon naapurina.
15. Blends-savukkeita polttava talonomistaja asuu vettä juovan naapurina.

Kysymys kuuluu: kenen lemmikkinä on kala?

Maailmalla tilanne ei ole parempi kuin meillä

Koronavirukseen sairastuneet täyttävät sairaalat myös Ruotsissa. Karoliinisen yliopistosairaalan hoitaja Sara Johnsrud kertoo hoitohenkilökunnan musertuvan työtaakan alle.

Kalifornia on käskenyt yli 65-vuotiaita pysymään kotona koronavirusepidemian vuoksi. Arnold Schwarzenegger kehottaa kaikkia tottelemaan Kaliforniaan asetettua sääntöä, jonka mukaan yli 65-vuotiaiden ja muiden riskiryhmiin kuuluvien tulee eristää itsensä muista ihmisistä. Koska Schwarzenegger on 72-vuotias, tulee myös hänen pysytellä visusti kotonaan.

Arnoldilla on kavereinnaan ainakin miniaasi, minihevonen ja koira. Minulla on kolme kissaa, joiden kanssa voin jakaa huoleni.

Italiassa terveydenhuolto on pahasti ylikuormittunut ja viimeisen vuorokauden aikana menehtyi 349 italialaista. Poikkeusolojen tarkoituksena on välttää Italian kohtalo. Toivotaan, että valmiuslaki toimii.

Ranska on ilmoittanut rajoituksista liikkumiseen. Kotoaan saa poistua vain töihin, kuntoileman, ruokakauppaan ja lääkäriin. Espanjan tilanne muistuttaa päivä päivältä enemmän Italiaa.

Italiassa koronavirukseen on viime vuorokauden aikana kuollut 349 ihmistä. Kaikkiaan kuolemantapauksia on yli 2 100, eniten Kiinan jälkeen. Koronavirustartuntoja on vahvistettu lähes 28 000. Neljä päivää aiemmin tartuntoja oli tavattu noin 15 100. THL:n mukaan Italian terveydenhuoltojärjestelmä on pahasti ylikuormittunut. – IS

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven kertoi tiedotustilaisuudessa tänään, että hallitus suosittelee kaikkien lukioiden, aikuiskoulutuksen yksiköiden, korkeakoulujen ja yliopistojen siirtymistä keskiviikosta alkaen etäopetukseen. Ruotsi ei kuitenkaan sulje peruskouluja, esikouluja tai päiväkoteja. – Viimeisen tiedon mukaan Ruotsi voikin sulkea peruskoulut, mutta kuka noista ruotsalaisista ottaa selvää. Löfvenin mukaan Pohjoismaat tekevät samanlaisia päätöksiä, mutta hieman eri tahtiin.

Etlan ennusteen mukaan Suomen talous voi supistua tänä vuonna jopa 5 %. Sille ei voi mitään, koska koko maailma on samassa tilanteessa. Volkswagen ja Fiat-Chrysler sulkeavat suurimman osan Euroopan tehtaistaan. Yhdysvalloissa pörssikurssit syöksyivät nopeammin kuin kertaakaan kolmeenkymmeneen vuoteen. Mitään tällaista ei Wall Streetillä ole koettu sitten vuoden 1987 ”mustan maanantain”.

Talous on vapaassa pudotuksessa, mutta pohjalta on sitten hyvä ponnistaa uuteen kasvuun. Eikö? Monet asiat muuttuvat peruuttamattomasti.

Yhdysvalloissa Trumpin hallinto on reagoinut koronavirusepidemiaan ensimmäistä kertaa aikuisten oikeasti. Luvassa on merkittäviä taloudellisia helpotuksia yritysten verotukseen, tukipaketteja, taloudellista apua köyhille mm. 1000 dollarin shekki parin viikon sisällä, palkallista sairaslomaa koronavirukseen sairastuneille, testejä lääkäriasemilla ja ostoskeskuksissa, kehotus välttää yli kymmenen henkilön kokoontumisia ja pysyä mahdollisuuksien mukaan sisätiloissa jne.

Yhdysvalloissa aloitetaan ensimmäinen koronavirusrokotteen testi 45 aikuiselle jo tänään. Rokote ei sisällä SARS-CoV-2-virusta, vaan osan viruksen geneettistä koodia. Tutkimuksen järjestää ja rahoittaa National Institute of Health (NIH) ja se toteutetaan Seattlessa.

Hong Kongissa on havaittu, että koronaviruksen aiheuttamasta taudista parantuneiden keuhkojen hapenottokyky on merkittävästi heikentynyt. Joillain parantuneilla on todettu jopa 20-30 % alenema hapenottokyvyssä ja arpeumia keuhkoissa.

Euroopan unionia on kritisoitu siitä, että se on jättänyt Italian oman onnensa nojaan. Mielestäni Jaap Folmer selittää tämän hyvin:

”Healthcare was never part of the acquis. It is not a competence or responsibility of the EU. No money, power or sovereignty was ever handed over to Brussels by the member states -including Italy- to deal with these matters.”

Näin ankara epidemia tuli EU:lle ja koko maailmalle puskista. Irvileukaisimmat unionin vastustajat näkevät tässä Euroopan unionin heikkouden ja jopa lopun.

Jäsenmaat eivät kuitenkaan ole tehneet sopimuksia tai rahoittaneet unionia pandemian varalta. Vastuu terveydenhuoltoon liittyvissä kysymyksissä on haluttu säilyttää osana jäsenmaiden omaa päätäntävaltaa ja suvereniteettia.

Toisaalta EU reagoi nopeasti ja aloitti välittömästi toimet jäsenmaiden resurssien ja lääkintätarvikkeiden inventoimiseksi ja pandemian aiheuttaman taloudellisen iskun lieventämiseksi.

Kuvan lähde: Iltalehti

Valmiuslaki – mikä ja miksi?

Valmiuslain tarkoituksen on poikkeusoloissa suojata väestöä sekä turvata sen toimeentulo ja maan talouselämä, ylläpitää oikeusjärjestystä, perusoikeuksia ja ihmisoikeuksia sekä turvata valtakunnan alueellinen koskemattomuus ja itsenäisyys.

Valmiuslaissa säädetään mm., että jos valtioneuvosto, yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa, toteaa maassa cvallitsevn poikkeusolot, voidaan säätää valmiuslain II osan säännösten soveltamisen aloittamisesta. Näihin sisältyy yksittäisiä lisätoimivaltuuksia, jotka voidaan ottaa käyöttöön tilanteissa, joissa niiden käyttöönotto katsotaan välttämättömäksi.

Tärkein pointti valmiuslaissa on koko valtakuntaa koskevan päätöksenteon tehostaminen. Hallitus tekee poikkeusoloissa kaikkia koskevia päätöksiä. Normaalisti näistä päättää paikalliset viranomaiset.

Poikkeusoloja ovat valmiuslain mukaan:

1) Suomeen kohdistuva aseellinen tai siihen vakavuudeltaan rinnastettava hyökkäys ja sen välitön jälkitila;
2) Suomeen kohdistuva huomattava aseellisen tai siihen vakavuudeltaan rinnastettavan hyökkäyksen uhka, jonka vaikutusten torjuminen vaatii tämän lain mukaisten toimivaltuuksien välitöntä käyttöön ottamista;
3) väestön toimeentuloon tai maan talouselämän perusteisiin kohdistuva erityisen vakava tapahtuma tai uhka, jonka seurauksena yhteiskunnan toimivuudelle välttämättömät toiminnot olennaisesti vaarantuvat;
4) erityisen vakava suuronnettomuus ja sen välitön jälkitila;
5) vaikutuksiltaan erityisen vakavaa suuronnettomuutta vastaava hyvin laajalle levinnyt vaarallinen tartuntatauti.

Hallitus totesi, että kohdat 3 ja 5 ovat toteutuneet ja edellyttävät valmiuslakia. Lain puitteissa ihmisten kokoontumista ja liikkumista voidaan rajoittaa, lääkkeiden ostoa säännöstellä, rajat laitetaan kiinni jne. Kyllä niistä on jo puhuttu mediassa melkoisesti. Jatketaan tästä huomenna uusien juttujen kanssa.

Tilanne maailmalla

image_pdfimage_print