RS-EZine 2/2022 – 29.09.2022

Venäjä vuonna nolla

Ukrainan sisäministeriössä työskentelevä Anton Gerashchenko kertoi viime sunnuntaina Twitterissä, että Putinin keskiviikkona 21.09.2022 julkistaman osittaisen liikekannallepanon jälkeen Venäjältä on paennut ainakin 260 000 kutsuntaikäistä miestä.

Venäjältä Georgiaan ja Kazakhstanin vyöryvät kilometrien mittaiset autojonot näkyvä satelliittikuvissa. Parin vuorokauden mittaisiksi venyneissä autojonoissa venäläismiehet käyvät epätoivoista kauppaa autoistaan ja jonotuspaikoistaan päästäkseen Venäjältä ennen rajojen sulkeutumista.

Jos nämä miehet olisivat lähteneet kaduille ja nousseet vastarintaan Putinin hallintoa vastaan, he olisivat säilyttäneet kotinsa, perheensä, ystävänsä ja työpaikkansa. He olisivat voineet kääntää uuden lehden Venäjän historiassa: lopettaa sorron, vainon ja sodan. Näiden miesten velvollisuus oli katkaista hulluus Venäjällä,..

Ironisesti Venäläisessä macho-kulttuurissa kasvaneilla venäläismiehillä on vähemmän munaa ja selkärankaa kuin dagestanilaisilla ja iranilaisilla naisilla. Venäjän armeijaa pelkää eniten kutsuntaikäiset venäläiset miehet. Näiden miesten paikka ei ole Suomessa tai Euroopassa. Heidän paikkansa on Venäjällä.

Venäjän syöksykierre kiihtyy tunti tunnilta

Väkivaltaisuudet ja protesti Venäjällä kiihtyvät. Moskova valmistautuu sulkemaan Venäjän ulkorajat kutsuntaikäisiltä miehiltä, kertoi oppositiomedia Meduza viime sunnuntaina. Yhden lähteen mukaan todennäköinen päivämäärä rajojen sulkemiselle on tänään 29. syyskuuta. Jo eilen kerrottiin, että Norjan raja-asema on hiljentynyt. Vaalimaalle on tuotu liikuteltava kutsunta-asema.

Suomessa Venäjän rajaa on vaadittu suljettavaksi 2-3 viikon ajan. Hallitus päätti lopulta venäläisten viisumien epäämisestä vedoten Suomeen kohdistuvaan kansainväliseen mainehaittaan. Syy sekin on.

Venäläisten pääsy Suomeen estyy tulevaan viikonloppuun mennessä. Raja suljetaan Suomessa. Venäjä todennäköisesti estää kutsuntaikäisten miesten maasta poistumisen. Vaikka suurin osa Suomeen saapuneista venäläismiehistä pakeni kutsuntoja, joukossa voi olla myös GRU:n ja FSB:n toimijoita. Tältä vaihtoehdolta ei saa sulkea silmiä.

Smuta: sekasorron aika

Länsimaisittain katsoen Venäjällä näyttää käynnistyneen smuta -Sekasorron aika (venäjä: Смутное время, Smutnoje vremja, tai Smuta (venäjäksi: Смута). Se voi olla osittain harhaa.

Suuri osa venäläisistä kannattaa yhä Putinia ja Putinin sotilaallista erikoisoperaatiota. Venäjällä mieltään osoittavat ja Venäjältä paenneet eivät kaikki vastusta sotaa, mutta pelkäävät itsensä tai läheistensä tulevan vedetyiksi mukaan sotaan.

Itämeren kaasuputkien räjätykset kuluvalla viikolla eskaloivat kriisin Itämerelle. Se, että Venäjä kutsuu länttä viholliseksi ja uhkailee länttä ydinaseilla vahvistuu huomenna, kun YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu Venäjän kutsusta keskustelemaan kaasuputkien sabotaasista.

Venäjä on aiemmin todennut, että kaasuputkien vahingoittaminen on sotilaallinen toimi Venäjää vastaan. Tätä taustaa vasten näyttää luultavalta, että Venäjä tulee syyttämään sabotaasista joko Baltian maita, Puolaa, Ruotsia, Suomea tai Yhdysvaltoja – ehkä kaikkia. Ruotsin saamien tietojen mukaan Peskov on jo syyttänyt ruotsalaisia. Venäjä mitä ilmeisimmin on itse sabotaasin taustalla ja sabotaasia voidaan käyttää Mainilan laukausten tapaan sodan perusteluksi.

Suomessa olisi vihdoin tunnustettava, että paljon hehkutettu suomalaisten Venäjä-tuntemus perustui sinisilmäiseen hybrikseen. Ylimielisyyttämme sivuutimme Viron, Latvian, Liettuan ja Puolan varoitukset – pidimme niitä hysteerisinä. Mutta he olivat oikeassa. He näkivät kulissien ja naamioiden taakse.

Johtavat poliitikkomme ja Venäjä-tutkijamme ovat olleet Venäjän suhteen aivan eksyksissä Neuvostoliiton hajoamisesta alkaen. Putin on kussut meitä silmään pitkään ja hartaasti.

Putinin aloittamista sodista (kaksi Tsetsenian sotaa, Georgia, Syyria ja Ukraina), järkyttävistä sotarikoksista (Tsetseniassa ja Syyriassa), poliittisten vastustajien murhista ja murhayrityksistä, oppositiopoliitikkojen vangitsemisista ja opposition tukahduttamisesta piittaamatta Suomen johtajat katsoivat myötämielisesti Putiniin vuosituhannen alusta alkaen.

Poliitikot, kuten Gerhard Schröder, Angela Merkel, Esko Aho, Paavo Lipponen, Tarja Halonen, Mauri Pekkarinen, Erkki Tuomioja, Eero Heinäluoma ja Paavo Väyrynen vain muutamia mainitakseni osallistuivat aktiivisesti politiikkaan, joka päästi tilanteen eskaloitumaan sulkemalla silmänsä Putinin hallinnon rikoksilta ja korvansaVenäjästä varoittavilta. He eivät ole syypäitä Venäjän toimiin, mutta he ovat vastuussa siitä, että päästimme tämän tapahtumaan.

Nyt maailmanrauha tai ainakin Euroopan rauha on vakavasti uhattuna. Sinisilmäisyyden ajan tulee päättyä.

image_pdfimage_print
Secured By miniOrange