RS-EZine 4/2022 – 05.10.2022: Uutisia & huhuja maailmalta

sky landmark lights night
Photo by Pixabay on Pexels.com

Unkari sopi Gazpromin kanssa kaasumaksujen lykkäämisestä

BUDAPEST, 3. lokakuuta (Reuters) – Unkari ilmoitti maanantaina, että se on päässyt sopimukseen maksujen lykkäämisestä Venäjän Gazpromille (GAZP.MM) talvikaasun toimituksista.

Tämä toimenpide saattaa helpottaa maan kasvavaa vaihtotaseen alijäämää ja Unkarin forinttiin kohdistuvia paineita. Unkarin kauppataseen alijäämä on kasvanut tänä vuonna energiahintojen kasvun ja forintin heikentymisen vuoksi.

Forintin arvo putosi maanantaina ennätysmatalalle euroa vastaan. Unkari on lähes täysin riippuvainen Venäjän kaasu- ja öljytoimituksista. Valtion energiakonserni MVM on sopinut Gazpromin kanssa kaasun ostomaksujen lykkäämisestä, jos hinta ylittää tietyn kynnysarvon, jolloin MVM voi maksaa kaasusta seuraavien kolmen vuoden aikana, jos hinnat nousevat jyrkästi. (Reuters)

Kysymys: Mitä Unkari lupasi vastineeksi?

Unkari jatkanee Euroopan unionin Venäjä-vastaisten pakotteiden ja päätöksenteon sabotoimista. Viktor Orbánin johtaman hallituksen uskotaan myös viivyttävän Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifioimista.

Unkarin, Itävallan ja Serbian kansallismieliset johtajat tapasivat

Unkarin, Serbian ja Itävallan huippukokous pidettiin Budapestissa. Keskustelujen pääaiheena oli yhteinen toiminta laittoman maahanmuuton torjumiseksi. Tilanne laittoman maahanmuuton suhteen vaikeutuu jatkuvasti, tosiasiat ja luvut ovat yhä hälyttävämpiä, mutta tähän ongelmaan ei kiinnitetä tarpeeksi huomiota, Unkarin pääministeri sanoi yhteisessä lehdistötilaisuudessa Itävallan liittokanslerin ja Serbian presidentin kanssa.

Unkarin, Serbian ja Itävallan huippukokous on alku pidemmälle neuvottelusarjalle, Viktor Orbán kertoi. Belgradissa pidetään pian seurantakokous, jossa keskustellaan konkreettisista toimista ja tarvittaessa näiden toimenpiteiden ehdoista. Kolmas tapaaminen järjestetään Wienissä.

– Talouden taantuma sekä sodan ja pakotteiden aiheuttama ruokakriisi lisäävät myös laittoman maahanmuuton painetta, Viktor Orbán painotti. Länsi-Balkanin reitti kärsii eniten. On meidän kaikkien etujen mukaista siirtää tätä linjaa etelämmäksi, Orbán sanoi.

Serbian presidentti Aleksandar Vucic huomautti, että laittomien maahanmuuttajien määrä on kasvussa. Myös Venäjältä Serbiaan tulevien ihmisten määrä on korkea: tähän mennessä Venäjän federaatiosta ja Ukrainasta on saapunut hänen mukaansa yhteensä 17 000 ihmistä. ja se sisältää vain ne, jotka ovat saaneet yhden vuoden oleskeluluvan. Tämä on valtava taakka Serbian kaltaiselle pienelle maalle.

Lihateollisuus tuottaa suuren osan kasvihuonekaasuista

Lihantuotanto saastuttaa maailmanlaajuisesti kaksi kertaa enemmän kuin kasviperäisten elintarvikkeiden tuotanto, todetaan tuoreessa tutkimuksessa

Maailmanlaajuinen ravinnontuotanto tuottaa kolmanneksen kaikista ihmisen toiminnan aiheuttamista kasvihuonekaasuista. Lihateollisuus saastuttaa kaksi kertaa enemmän kuin kasviperäisten elintarvikkeiden tuottaminen.

Koko elintarviketuotannon järjestelmä, kuten maatalouskoneiden käyttö, lannoitteiden ruiskutus ja tuotteiden kuljetus, aiheuttaa tutkimuksen mukaan 17,3 miljardia tonnia kasvihuonekaasuja vuodessa.

Elintarviketeollisuuden ilmastokriisiä ruokkiva kasvihuonekaasujen tuotanto on yli kaksinkertainen Yhdysvaltojen päästöihin verrattuna ja vastaa 35 prosenttia kaikista maailmanlaajuisista päästöistä, tutkijat sanoivat.

”Päästöt ovat odotuksiamme korkeammalla tasolla, se oli hieman yllätys”, totesi Atul Jain, ilmastotutkija Illinoisin yliopistosta ja Nature Food -lehdessä julkaistun artikkelin toinen kirjoittaja.

”Tämä tutkimus näyttää elintarviketuotantojärjestelmän koko syklin, ja politiikantekijät saattavat haluta käyttää tuloksia pohtiessaan kasvihuonekaasupäästöjen ratkaisuja.”

Eläinten tuotanto ja teurastaminen ravinnoksi on ilmastolle paljon raskaampaa kuin hedelmien ja vihannesten kasvattaminen ja jalostaminen, tutkimus totesi vahvistaen aiemmat havainnot lihantuotannon, erityisesti naudanlihan, suurista ympäristövaikutuksista.

Lehmien, sikojen ja muiden eläinten käyttö ravinnoksi sekä karjan rehuksi aiheuttaa tutkimuksen mukaan 57 % kaikista elintarviketuotannon päästöistä, joista 29 % tulee kasviperäisten ruokien viljelystä. Pelkästään naudanliha muodostaa neljänneksen ruuan kasvattamisen ja kasvattamisen aiheuttamista päästöistä.
(The Guardian)

Suuri räjähdys lentotukikohdassa Etelä-Koreassa

Lähellä Pohjois-Korean rajaa sijaitsevassa lentotukikohdassa on tapahtunut suuri räjähdys. Sosiaalisessa mediassa keskiviikkona julkaistussa kuvamateriaalissa näkyy jättimäisiä liekkejä Gangneungin lentotukikohdan yllä, noin 170 kilometrin päässä Soulista.

Alustavien tietojen mukaan räjähdys johtui onnettomuudesta.

image_pdfimage_print
Secured By miniOrange