RS-EZine 5/2022 – 06.10.2022 – Unkari: EU:n ongelma

Vanha, mutta vähemmälle huomiolle jäänyt uutinen. Pääministeri puhui Kötcsessä lauantaina 10. syyskuuta muun muassa Ukrainasta, sodasta, V4-maiden yhteistyöstä, Fidesz-hallituksen tulevaisuudesta ja Unkarin EU-jäsenyydestä.

Fidesz-kauden avauskokous oli suljettu yleisöltä, mutta Szabad Európa kysyi useilta osallistujilta, mistä pääministeri puhui.

Ukrainan sota & pakotteet

Ukrainan sota oli yksi pueen pääaiheista. Orbánin mukaan Ukrainan sota voi kestää vuoteen 2030 asti. Sodan seurauksena Ukraina voi menettää kolmanneksen tai jopa puolet alueestaan. Hän oli varma, että sota olisi ollut paikallinen, mutta ”länsi astui sisään ja teki siitä maailmanlaajuisen”, ja nyt ammumme itseämme jalkaan Euroopassa sanktioilla.

Orbánin mukaan 40 prosenttia Euroopan teollisuudesta voi sulkeutua tänä talvena Venäjän vastaisten pakotteiden vuoksi.

Euroopan unioni ja V4-yhteistyö

Pääministeri uskoo edelleen, että vuoteen 2030 mennessä Euroopan unioni voi hajota. V4 (Visegrád Cooperation, Visegrádi Együttműködés) on kuitenkin siihen mennessä vahva voimakeskus.

Orbán myönsi, että yhteistyö on sodan seurauksena kriisissä, mutta kriisi voidaan voittaa.

Ajatuksia Euroopan unionista eroamisesta?

Vuoteen 2030 mennessä V4-maista tulee EU:n nettomaksajia. Orbán sanoi, että tuolloin on pohdittava EU-jäsenyyden merkitystä ja mitä tämä jäsenyys antaa Unkarille näissä olosuhteissa. Jos emme löydä myönteistä vastausta, meidän on tehtävä johtopäätökset, hän sanoi.

Suomen kannalta Unkarin tapahtumat ovat hyvin kiinnostavia. Tällä hetkellä Unkari vastustaa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä. Se myös pyrkii kaikin tavoin rikkomaan EU:n ja lännen yhtenäisyyttä Venäjän vastaisissa pakotteissa. Suomen ja Unkarin välit ovat heikot, koska Suomi vastustaa EU-tukien antamista EU:n peruskirjan oikeusvaltioperiaatteita rikkovalle Unkarille.

image_pdfimage_print