Koronapäiväkirja – perjantai 13.3.2020

Gerd Altmann, Pixabay

En tiedä, onko tämä aiheellista, mutta jälkikäteen voi olla kiinnostavaa tutustua näihin muistiinpanoihin. Aloitan päiväkirjan kirjoittamisen epidemian 72. päivästä. Ainakin luulen, että tämä on 72. päivä, mutta voin olla väärässä. Nämä ovat lähinnä huomioita, tunnelmia ja muistiinpanoja.

Suomessa tartunnan saaneita oli eilen 109 ja tänään aamulla jo 155. Tauti etenee pelottavan nopeasti ja tartunnan saaneiden määrä liääntyy koko ajan. Miten tämä näkyy arjessa? Suomessa tauti on jonkin päivän Norjaa ja Ruotsia jäljessä, mutta Helsingin Sanomien graafin perusteella Suomessa eteneminen on alkuvaiheessa nopeampaa kuin naapurimaissa.

Kävin aamulla kaupassa. Kaupan hyllyt olivat monien tuotteiden osalta tyhjät. Minut kauppaaan kuljettanut taksikuski kertoi, että hänen tulonsa ovat romahtaneet 80-90 % ensin Bernerin taksiuudistuksen ja nyt koronaepidemian vuoksi, Viimeisin isku taksikuskin mukaan oli Eläkeyhtiö Tapiolan sulkeminen koronatartunnan vuoksi. Hän valitteli, että hänen tulonsa eivät enää riitä ruokaan ja laskuihin, vaikka hän istuu autossa päivittäin jopa 15 tuntia. Asiakkaita ei vain ole.

Äitini on tehnyt vapaaehtoistyötä ja osallistunut diakonityönä ravinnon jakamiseen kirkolla. Hän peruutti koronavirusepidemian vuoksi tulevat työvuorot. Kirkolla mm. aamiaistoiminnasta ja mahdollisesti myös ruokakassien jakamisesta joudutaan luopumaan. Tästä kärsii luonnollisesti kaikkein heikoimmassa asemassa olevat ja huonokuntoisimmat ihmiset. Se on tavattoman surullista.

THL:n professori Mika Salminen arvelee, että jopa 35 % suomalaisista voi saada tartunnan. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri tiedotti, että HUSin nuorisopsykiatriassa työssä olevalla sairaanhoitajalla on todettu koronavirustartunta 12.3.2020. Tartunnan vuoksi 33 HUS:n työntekijää on altistunut koronavirukselle ja heidät on asetettu karanteeniin.

Veikkaus on päättänyt sulkea peliautomaatit koronaviruksen vuoksi. Helsingin suomalainen yhteiskoulu kehottaa oppilaita jäämään kotiin maanantaista alkaen. Lukiolaisten opiskelu tapahtuu täysin etäopiskeluna. Aurinkomatkat peruu kaikki matkat huhtikuun puoleen väliin asti. NHL, NBA , Englannin valioliiga ja monet muut urheilusarjat on keskeytetty. Juuri tulleen tiedon mukaan myös jääkiekon SM-liiga päättyy välittömästi.

Ulkoministeriö ilmoittaa nettisivuillaan, että nyt ei ole syytä matkustaa ulkomaille. Koska koronavirus on levinnyt maailmanlaajuiseksi pandemiaksi, koronaviruksen saamisen riski on kohonnut ministeriön mukaan koko maailmassa.


Minusta THL:n tiedottaminen ja asenne tuo mieleen entisen itäblokin maiden vähättelevän tiedotuslinjan. Toiminta on piittaamatonta, halutonta, laiskaa ja flegmaattista. Myös hallitus väistelee todellisen vastuun kantoa.

Talousongelmille ei voi nyt mitään. Koko maailma on taloudellisessa syöksykierteessä. Nyt tärkein asia on turvata kansalaisten terveys poikkeustilalaeilla. Toivon, että EU pystyy järkeistämään toimintaa unionin alueella.

Myös Espanjan pääministeri julisti poikkeustilan. Kaikkien rajojen rajatarkastukset ja yli 100 hengen yleisötapahtumien kielto astuivat voimaan.

Tallink lopetti risteilylippujen myynnin Tukholman ja Tallinnan välillä. Viking Line aloittaa yt-neuvottelut matkustajakadon vuoksi. Bussikuskit aloittavat koronan vuoksi työtaistelun Helsingin seudulla. Tampere-talo Oy aloittaa yt-neuvottelut koronan vuoksi.

Viroon julistettiin hätätila. Viro on myös päättänyt sulkea kaikki koulut maanantaista alkaen. Tšekki päätti sulkea rajat täysin. Belgia aloittaa kriisitoimet. Ranskan presidentti Emmanuel Macron ilmoitti eilen torstaina ankarista toimista koronan taltuttamiseksi: näihin kuului mm. koulujen ja päiväkotien sulkeminen.

Brasilian presidentin (Jair Bolsonaron) koronavirustesti antoi positiivisen tuloksen. Miten lienee Donald Trumpin tilanne; hän tapasi  ja kätteli muutama päivä sitten Brasilian presidentin seurueen, jossa oli yksi taudinkantaja (viestintäpäällikkö Fabio Wajngarten). Romanian pääministeri on mahdollisesti saanut tartunnan.

Suomen aikaan perjantain vastaisena yönä uutisoitiin, että Kanadan pääministeri Justin Trudeaun vaimo Sophie Gregoire Trudeau on saanut koronavirustartunnan.

Olen hieman hämmentynyt. Viranomaiset ovat usein toistaneet, että hengityssuojista ei ole mitään hyötyä, mutta kiinalainen tukimus väittää toista. Miksi?

The researchers also found that none of those passengers in the two buses who wore face masks were infected.” Coronavirus can travel twice as far as official ‘safe distance’, study says (9 Mar 2020, scmp.com)

Cina Morning Post kertoo, että virus kulkee ilmassa kaksi kertaa pidemmälle, kuin virallisissa ohjeissa kerrotaan. Suomalaisissa ohjeissa kehotetaan pitämään metrin väli muihin ihmisiin. Monet maat suosittelevat 1-2 metrin turvaväliä.

Kiinalaisen tutkimuksen mukaan tartunnansaaneet voivat tartuttaa ihmisiä 4-5 viiden metrin säteellä. Kiinalaistutkijat kehottavat käyttämään hengityssuojaimia, koska virus selviää pisaratartuntana jopa 30 minuuttia.

Lisäksi kiinalaistutkijat korostavat, että pinnoille pisaroina päässyt virus voi pysyä tartuttavana useita päiviä. 37 asteisessa ympäristössä virus selviää 2-3 päivää. Hunanin provinssissa toimivat tutkijat perustavat näkemyksensä tartunta-aaltoon, joka tapahtui 22. tammikuuta bussissa. Infektiota kantanut matkustaja A nousi täyteen buukatun linja auton toiseksi viimeiselle istuinriville.

Linja-autossa sairastuneet kiinalaistutkijoiden mukaan

Laskennallinen kuolleisuusaste on 3,7 %. WHO arveli, että koronavirus tappaa 3,4 % sairastuneista. Erot maiden välillä ovat huomattavia: Kiinassa sairastuneista on kuollut 3,9 %, Italiassa 6,7 %, Norjassa 0,11 % ja Saksassa 0,19 %

Tartunnat 13.3.2020

image_pdfimage_print