Koronapäiväkirja – keskiviikko ja torstai 18-19.3.2020

77. ja 78. päivä

Eksyin keskiviikkona uutisiin. Oli vaikea valita, mistä kirjoitan, joten en lopulta kirjoittanut mitään. Paperille piirsin muutaman typerän huomion. Pandemiauutisten läpi kahlaaminen on oikeastaan aika surullista ja vastenmielistä.

Teen tätä tätä nyt tahdottomasti ja velvollisuudesta itseäni kohtaan. Tarkoitukseni oli rykäistä päivittäin ajatuksia ja havaintoja kronologiseksi ja rehelliseksi muistirungoksi. Jatketaan siis.

Toivon, että voitte hyvin! COVID-19 ei enää ole teoreettinen, uutisten epidemia, vaan todellinen ja hyvin vakava sairaus. Lukujen ja numeroiden takana on ihmisiä. Median luettelemilla numeroilla on kasvot, perheitä, ystäviä ja sukulaisia. Ajatuksissani on erityisesti läheisten ja rakkaiden hyvinvointi. Lämmin halaus Eevalle, Emmalle ja pojille. Pikaista paranemista kaikille sairastuneille!

Raastava matka pimeyteen ja yön valtakuntaan on vasta alussa. Meidän on kuljettava tämä tie yhdessä, mutta se ei ole helppo tie. Kauhukuvilla pelottelu ei ole aiheellista, mutta uutiset eivät anna aihetta optimismiin. Nyt tiedämme, mitä on odotettavissa ja millaisen perkeleen kanssa tässä painitaan.

Suomen hallitus ja viranomaiset ovat oikeastaan tehneet sen, mitä tehtävissä on. Jotain hienosäätöä saatetaan vielä tehdä. Luotan terveydenhuoltoon, josta minulla on paljon hyviä kokemuksia. Uskon, että yhteiskuntamme selviää tästä, vaikkakaan ei ilman kärsimystä. Jokainen meistä ottaa varmasti iskuja vastaan enemmän kuin ansaitsee.Sitä tuskin voi välttää.

THL julkaisi ennusteen

THL:n mallinnuksen mukaan edessä voi olla 188 vaikeaa päivää. Tuon verran epidemian lasketaan kestävän keskiviikkona voimaan astuneen valmiuslain vaikutukset huomioonottaen. Kouluja joudutaan pitämään kiinni todennäköisesti koko kevät. Kukaan ei tällaista toivo, mutta tämä on vain siedettävä ja kannettava yhdessä.

Ennusteen mukaan 42 % suomalaisista voi sairastua koronaviruksen aiheuttamaan hengityselinten sairauteen tulevien kuukausien aikana. Tautihuippu osuu näillä näkymin toukokuun puolivälin tuntumaan.

Tämä on se optimistisin arvio. Poikkeusolojen toimet laskevat tautihuippua, mutta venyttävät epidemian kestoa. Jos mitään ei olisi tehty, epidemia päättyisi ehkä jo 95 vuorokaudessa, mutta sairastuneita olisi jopa 65 % suomalaisista.

Maailmalta tulevien tietojen perusteella tiedetään, että noin 10 % sairastuneista tarvitsee sairaalahoitoa ja jopa 5 % tehohoitoa. Tarttuvuuden laskeminen matalammalle tasolle ehkäisee sairaaloiden ja terveydenhuoltosektorin ylikuormittumista. Kun tartuntahuippu laskee, sairastuneiden määrä tasaantuu pidemmälle ajalle ja vakavammin sairastuneille riittää hoitopaikkoja. Tämä on ainakin tavoite.

Tavallisesti epidemia kulkisi Suomen läpi noin kolmessa kuukaudessa, mutta tehdyillä ratkaisuilla epidemian vauhti hidastuu ja se voi kestää jopa puoli vuotta tautihuipun jäädessä matalammaksi ja paremmin hallittavaksi. Tällainen on hyvin poikkeuksellista.

Myös Britanniassa julkaistiin ennusteita

Boris Johnsonin hallituksen rohkea ajatus laumaimmuniteetista on kokenut täydellisen tieteellisen tyrmäyksen. Tosiasiat kumoavat kauniitkin teoriat.

Imperial College London latasi rumat tosiasiat raporttiin. Tutkijoiden ankaran varoituksen seurauksena brittihallituksen oli muutettava koronastrategiaa. Aluksi valittu laumaimmuniteettiin nojaava strategia olisi todennäköisesti kaatanut koko Britannian terveydenhuoltosektorin (NHS) ja esimerkiksi tehohoidon kapasiteetti olisi ylittynyt ainakin kahdeksankertaisesti.

Imperial College Londonin analyysin mukaan Iso Britanniassa koronavirusepidemia voi ilman sosiaalisia rajoituksia aiheuttaa jopa 510 000 ihmisen kuoleman ja Yhdysvalloissa jopa 2,2 miljoonan ihmisen kuoleman.

Britanniassa toimitaan nyt laaditun koronastrategian mukaan kuten kaikissa vastuullisissa valtioissa Euroopassa. Sosiaalisen eristäytymisen, karanteenien, yleisten tilojen sulkemisen ja liikkumisen rajoittamisen avulla tautihuippua venytetään niin, että terveydenhuoltosektori ei ylikuormitu ja mahdollisimman monet vakavasti sairaat saavat tarvitsemansa hoidon. Myös Britannia sulkee koulut perjantaista alkaen. Lontoossa valmistaudutaan samanlaisiin toimiin, joihin ollaan turvauduttu jo monissa Euroopan kaupungeissa. Kaupat, ravintolat, museot, nähtävyydet jne. suljetaan ja ihmisiä kehotetaan pysymään kotona. Britanniassa ainakin kolmella parlamentin jäsenellä on todettu koronavirus.

Imperial College Londonin analyysi on aiheuttanut vipinää myös Yhdysvalloissa, sillä sen mukaan kuolonuhrien määrä USAssa voi nousta pariin miljoonaan, jos taudin etenemistä ei hillitä.

Facebook ja Twitter ovat aloittaneet koronauutisoinnin tiukan moderoinnin, jotta sosiaalisessa mediassa leviävän disinformaation määrä saadaan laskuun. Samaan aikaan EU kertoo, että Venäjä on aloittanut massiivisen disinformaatiokamppanjan Euroopassa. Myös suomalaisilla keskustelupalstoilla on viestejä, joiden tarkoitus on aiheuttaa epåluottamusta ja epäsopua. Ovatko ne viestejä Pietarista, en tiedä. Valko-Venäjän presidentin mukaan koronavirusepidemia on eurooppalainen psykoosi, johon paras lääke on raskas työ pelloilla.

Facebook tarjoaa Maailman terveysjärjesötlle (WHO) ilmisia tiedonantoja alustallaan. Näin viralliselle ja tutkimusten tukemille tiedoille luodaan kanavia myös sosiaaliseen mediaan.

Italialaisille toivon jaksamista. Keskiviikon aikana Italiassa menehtyi 475 ihmistä koronavirukseen. Italia on tällä hetkellä pimeyden ydin. Espanjan tilanne pahenee hyvin nopeasti. Kiinassa ankarat toimet kantavat nyt hedelmää. Keskiviikkona Kiinassa ei todettu yhtään uutta sairastumista. Suomessa koronatartunnan saaneita oli keskiviikkona 359 ja torstaina nelisensataa.

Taudin eteneminen maailmalla

Mitä tekee Euroopan unioni?

EU on valtavan kritiikin kohteena, koska se vaikuttaa kokoaan heikommalta toimijalta tämän kriisin suhteen. Tähän liittyy eräs olennainen virhearviointi. EU on lähinnä sopimuksiin perustuva lakia säätävä kaupallisen yhteistyön organisaatio, jolta puuttuu oma armeija, poliisi ja terveydenhuoltosektori. Jäsenmaat ovat halunneet säilyttää terveydenhoitoon liittyvät asiat osana omaa suvereniteettiaan, joten EU:lle ei ole rakennettu valmiuksia tällaisen kriisin ratkaisuun.

Keskiviikkona Ranska suunnitteli 345 miljardin euron tukipakettia taloudelle. Yhdistynyt kuningaskunta kertoi 350 miljardin punnan avustuspaketista. Tshekkien on käytettävä hengityssuojainta yleisillä paikoilla. Serbia julisti ulkonaliikkumiskiellon ilta kahdeksan ja aamu viiden väliselle ajalle. Belgia suljettiin 18. maaliskuuta ja 5. huhtikuuta väliseksi ajaksi. Britanniassa julkinen liikenne voidaan palauttaa yksityisomistuksesta valtion omistukseen, jotta liikennöinti voidaan kaikissa tilanteissa turvata.

Kasvava joukko vaikutusvaltaisia eurooppalaisia on allekirjoittanut vetoomuksen, jossa toivotaan EU:n ottavan suuremman vastuun koronavirusepidemiasta:

A EUROPEAN ANSWER TO THE CORONAVIRUS THREAT
TO PROVE THAT THE EU IS A TRUE COMMUNITY WITH A SHARED FUTURE

We European citizens understand that Covid-19 is a common threat, that may hurt one country sooner than another, but will eventually hurt us all, and can impact our daily life and economy almost like a war.

We European citizens are worried and scared by this threat; and even more by the cacophony, selfishness and self-destructive short-sightedness of the different, un-coordinated national responses; by the lack of foresight of our national leaders, who pretend not to know that our interdependence requires a single European answer with strict containment measures of the pandemics, and an EU-wide plan to re-start the European economy afterwards.

We European citizens denounce the current EU as an incomplete Res Publica, thus ill-equipped to face this challenge, with little competences and powers to face the pandemics. We welcome the timely decision by the Commission to provide 25 billion euro and financial flexibility to cope with this threat. Maybe it is the most it can do, but it is not enough.

We call upon the European Commission and Parliament to propose, and on the national governments to adopt (starting with the Eurogroup meeting of March 16, and a following extraordinary European Council to be called soon after) the following urgent measures, also using the Lisbon Treaty passerelle clause and simplified Treaty revision provisions:

 1. Make public health and the fight against epidemics a shared competence of the EU, subject to the ordinary legislative procedure, and provide the Commission with extraordinary powers to coordinate the response to the epidemics, as a federal government should do.

 2. Enlarge the scope of the European Stability Mechanism to finance the immediate strengthening of the European and national health systems to cope with the pandemics, which threatens the lives of European citizens, and thus also the economic and financial stability of the EU.

 3. Abolish the compulsory balanced budget provision for the EU and create a EU Safe Asset to be issued to finance an EU-wide plan to promote EU economic recovery and social cohesion during and after the emergency.

 4. Move fiscal issues to the ordinary legislative procedure and provide the EU with fiscal powers to adopt new own resources – such as the carbon tax (and carbon tariffs), the digital tax, the financial transaction tax – to finance the EU budget (or the Euro-area Budgetary Instrument, if the decision could be reached only at the Euro-area level).

 5. Immediately approve the next Multiannual Financial Framework increasing the budget to at least 1,3% of the EU GDP, as requested by the European Parliament, on the basis of the current structure of the budget financing; and with the provision to reach 2% with the new own resources, to ensure the provision of crucial EU-wide public goods.

 6. Turn the planned Conference on the future of Europe into a fully-fledged European Convention to draft a new Constitutional Pact among the EU citizens and Member states.

We European citizens believe this is the defining hour for the EU. Social perception of the EU will be shaped for years by its response to this crisis. This is the time to prove the EU is a community of values with a shared destiny, a life-line for its citizens and member states in the face of a turbulent global world with political, economic and health threats. It is time for bold common steps to overcome fear. It is time for European unity, not for national division.

EU kuitenkin työskentelee koronakriisin taltuttamiseksi. Se on josopinut ulkorajojen ja Schengen-alueen rajojen sulkemisesta ainakin 30 päiväksi. Euroopan unioniin kohdistuva kritiikki on lähtöisin EU:n huonosta tiedottamisesta ja ihmisten tietämättömyydestä. Seuraavassa katsaus EU:n toimiin epidemian terveydellisten ja taloudellisten haittojen lieventämiseksi.


ECDC, EU ja SARS-CoV-2


Koronavirustyöryhmä

Euroopan komissio koordinoi puheenjohtaja Ursula von der Leyenin johdolla EU-maiden toimia koronavirusepidemian torjunnassa. Koronavirustyöryhmä pyrkii lievittämään epidemian sosioekonomisia vaikutuksia Euroopan unionin jäsenvaltioissa.

Työn koordinointiin osallistuu kahdeksan

 • Johtava varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis – vastuualue: ihmisten hyväksi toimi
 • Johtava varapuheenjohtaja Margrethe Vestager – vastuualue: Euroopan digitaalinen valmius talous
 • Paolo Gentiloni – vastuualue: makrotalous
 • Thierry Breton – vastuualue: sisämarkkinat
 • Stella Kyriakides – vastuualue: terveys
 • Ylva Johansson – vastuualue: rajavalvonta
 • Janez Lenarčič – vastuualue: kriisinhallinta
 • Adina Vălean – vastuualue: liikenne ja matkustaminen


Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus (ECDC) antaa teknistä tukea EU:n tasolla toteutettaville toimille, joilla reagoidaan tautiuhkiin. ECDC tuottaa riskiarviointeja ja päivittää epidemiologisia tietoja. Euroopan komission kanssa se voi tukea eri maita ja kansainvälisiä järjestöjä sekä toteuttaa vastatoimia epidemian leviämisen estämiseksi.

Komissio koordinoi EU-maiden kanssa toimintaa EU:n tasolla valtioiden rajat ylittävistä terveysuhkista annetun päätöksen mukaisesti kolmen mekanismin avulla

 1. varhaisvaroitus- ja reagointijärjestelmä
 2. terveysturvakomitea
 3. terveysturvakomitean tiedotusverkosto

Näillä mekanismeilla tuetaan yhteistyötä, tietojenvaihtoa, tautien seurantaa sekä covid-19-epidemiaan liittyvien valmius- ja vastatoimien koordinointai.

Euroopan komissio perusti 17.3.2020 covid-19-asiantuntijaryhmän, joka koostuu epidemiologeista ja virologeista. Ryhmän tehtävänä on laatia EU:n suuntaviivat tieteeseen perustuviksi koordinoiduiksi riskinhallintatoimenpiteiksi. Ryhmän puheenjohtajana toimii komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen.

Covid-19-asiantuntijaryhmä antaa komissiolle neuvoja:

 • miten muotoillaan kaikille jäsenvaltioille osoitettavat vastatoimet
 • miten tunnistetaan ja korjataan huomattavia puutteita ja epäjohdonmukaisuuksia toimissa, joilla hillitään koronaviruksen leviämistä, sekä kliinisessä hallinnassa ja kliinisessä hoidossa
 • priorisointi terveydenhuollossa, pelastuspalvelussa yms. sekä EU:n tasolla järjestettävissä tai koordinoiduissa tukitoimenpiteissä
 • ja suosittelee poliittisia toimenpiteitä, joilla voidaan puuttua COVID-19:n pitkän aikavälin seurauksiin ja lievittää niitä.

Valtioiden rajat ylittäviä terveysuhkia koskevassa päätöksessä säädetään lääketieteellisten vastatoimien yhteishankinnan mahdollisuudesta. Koska rajat ylittäviin terveysuhkiin on voitava valmistautua asianmukaisesti, EU-toimielimet ovat yhdessä yhteishankintasopimuksen allekirjoittaneiden maiden kanssa käynnistäneet yhteishankintamenettelyn hankkiakseen:

 • viruslääkkeitä
 • rokotteita
 • lääketieteellisiä vastatoimia rajat ylittäviä vakavia terveysuhkia vastaan.

Euroopan komissio on käynnistänyt henkilönsuojaimia koskevan nopeutetun yhteishankintamenettelyn 20 EU-maan kanssa. Asiaa koskeva tarjouskilpailukutsu on lähetetty usealle markkina-analyysin perusteella valitulle yritykselle. Näin pyritään parantamaan EU-maissa tarvittavien henkilönsuojainten tasapuolista saatavuutta ja minimoimaan mahdolliset puutteet. Hankintasopimus voitaneen allekirjoittaa huhtikuun alussa.

Pandemia ja talouden tukitoimet

Euromaiden valtiovarainministerit sopivat maanantaina käydyssä videokokouksessa tukitoimista koronaviruksen horjuttamalle taloudelle. Kokouksessa sovittiin, että euromaiden sallitaan poiketa velka- ja alijäämätavoitteista sallituissa joustorajoissa, kun valtioiden on rahoitettava ja lainoitettava yrityksiä koronaviruksen vuoksi.

Jäsenmaat voivat ohjata rahoitusta viruksen torjuntaan ja hoitoon. EU siis sallii yrityksille verohelpotuksia, vientitukia ja valtion takauksia. Kokouksessa hyväksyttiin 37 miljardin euron investointirahasto, josta tuetaan terveydenhuoltojärjestelmiä, pieniä ja keskisuuria yrityksiä ja työmarkkinoita. Tämän lisäksi Euroopan rakennerahastoista vapautetaan 28 miljardia euroa uudelleen suunnattavaksi samaan tarkoitukseen.

Komissio ja Euroopan investointipankki suuntaavat kahdeksan miljardia euroa sadantuhannen eurooppalaisen yrityksen lainoittamiseen. Tavoitteena on nostaa tämä summa 20 miljardiin euroon, jolla voitaisiin lainoittaa jopa 250 tuhannen eurooppalaisen yrityksen toimintaa. Investointipankin kautta vapautetaan lisäksi 10 miljardia euroa pk-yritysten investointeihin ja nopeutetaan EU-budjetin takaaman toisen 10 miljardin käyttöönottoa.

Euroopan keskuspankki (EKP) aloittaa 750 miljardin euron hätärahoituksen, kertoo pankin rahapolitiikasta päättävä neuvosto. Pankki alkaa ostaa markkinoilta sekä y ksityisen että julkisen sektorin lainoja. Ohjelma kestää siihen, että pandemia päättyy, mutta vähintään vuoden.

”EKP ilmoitti edellisen kerran viikko sitten koronaviruskriisin aiheuttamista poikkeustoimista. Pankki kertoi, että arvopapereita ostetaan 120 miljardilla eurolla lisää, kun syksyllä ilmoitettu määrä oli 20 miljardia kuussa. EKP pyrkii vahvistamaan myös yritysten lainahanojen pysymisen avoimena.

Epidemia on tuonut epävarmuutta varsinkin pienille ja keskisuurille yrityksille. Keskuspankki paransi sen takia kohdennettujen ja pidempiaikaisten jälleenrahoitusoperaatioidensa ehtoja pankeille. Samalla pankkien vakavaraisuussäädöksiä löysättiin.

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn vaati eilen Helsingin Sanomien haastattelussa EKP:tä ottamaan käyttöön kaikki sen toimivallan sallimat keinot, jotta koronaviruspandemian taloudellisia vaurioita voidaan vähentää.” YLE

Lopuksi

Joidenkin tutkimusten mukaan koronaviruksen itämisaika on keskimäärin 5,1 päivää. Yhdysvalloista tulevien tietojen mukaan oireettomat levittävät sairautta. Huolestuttavin tutkimus julkaistiin arvostetussa lääketieteellisessä julkaisussa, Lancetissa. Sen mukaan ihminen voi levittää virusta keskimäärin 20 vuorokautta, vaikka sairauden oireet helpottaisivat. Pahimmissa tapauksissa jo parantuneilla oli viruksia vielä 37 vuorokautta tartunnan jälkeen. Jos näin on, sairauslomalta töihin palaavat ihmiset levittävät yhä virusta ja tällainen skenaario olisi todella pelottava. Täytyy seurata millainen debatti aiheesta syntyy. Tutkimus oli melko pieni, joten siitä ei ehkä tarvitse vetää kovin rajuja johtopäätöksiä. Pysykää terveinä!

Keskiviikko


Torstai

image_pdfimage_print