Koronapäiväkirja – perjantai-maanantai 27.3.-6.4.2020

Maaliskuun aurinkoinen sunnuntai vaihtui märäksi ja lumiseksi huhtikuun ensimmäiseksi perjantaiksi. Lauantaina aurinko jo hymyili. Maanantaina taivas on kirkas ja keväinen. Kaikki paitsi sää muuttui menneen viikon aikana astetta huonompaan. Eläke tuli ja eläke meni, mutta se tuntuu nyt aika pieneltä murheelta.

Ikkunasta katsottuna maailma näyttää yhä aivan normaalilta. Liikenne on tasaista. Jotkut ihmiset pyöräilevät ja toiset kävelevät

Kuluneella viikolla aurinko möllötti ja virnuili aina kun taivas ei itkenyt. Lämmin paiste sulatti ohuen lumikerroksen, joka oli satanut maahan vähän yllättäen ja viivellä muistutuksena talvesta, jota ei tullut.

Mikään ei ulkoisesti poikkea tavallisesta. Motivaationi piirtää ja kirjoittaa koronaepidemian kuvia on hukassa. Nämä merkinnät venyvät pitkiksi, polveileviksi ja sattumanvaraisiksi.

Koin itseni muukalaiseksi avaruudesta, kun kävelin eräänä aurinkoisena keskiviikkoaamuna pihan poikki hengityssuojaan piiloutuneena. Se on kevään trendikkäin asuste. Harmi, että kaikki eivät ole vielä muodissa mukana. Naapurit nauttivat kevätauringosta ja pelailivat petankkia aivan kuin maailmassa ei olisi murheenpäivää nähtykään. Pihapöydälle oli katettu ruokaa.

Myönnän, että mieleeni hiipi neuroottisia ja psykoottisia ajatuksia. Entä jos koronaepidemia onkin vain oman pääni sisällä? Vaan ei se taida olla. Hetken häpeä ja häivähdyksenomainen epäilys vaihtui pian itsevarmuudeksi ja ylpeydeksi. Koin olevani koronanvastaisen kamppailun eturintamassa. Minä ja maskini. Näillä mennään.

Juu. Kuva on Pixabaysta – ei minusta.

Maaliskuun viimeisenä perjantaina maailma oli sekaisin kuin seinäkello, eikä se sen paremmalta näyttänyt menneellä viikolla

Tänään on uusi päivä ja uudet kujeet. Torstaina ystävät ilahduttivat nopealla visiitillä. Lauantaina juhlittiin etänä ystäväni digitaalisia syntymäpäiviä.

Olen syönyt koronan innoittamana normaalia enemmän ja lipsuillut aika ajoin ketogeeniselta kuurilta. Painoni sahaa nyt 82,5-83,5 kg välillä. Verensokeri on hyvä, mutta nikotiininvieroitukseen käyttämäni lääke, Champix, kohottaa hieman verenpainetta. 60 mittauksen keskiarvo on rajoilla: 139/86/85.

Uskoin kuuluvani koronataudin riskiryhmään, mutta multippeliskleroosi itsessään ei MS-Societyn artikkelin mukaan kasvata tautiin liittyviä riskejä. Riskiä lisää MS-taudin hoitoon käytettävät lääkkeet ja multippeliskleroosiin kytkeytyvät muut terveyongelmat.

Suhtaudun uhkaan kuitenkin vakavasti. Yritän pitää tartunnan riskin omalla kohdallani mahdollisimman pienenä ja suojella siten myös muita. Riski on olemassa, mutta riskistä huolimatta kaupassa on käytävä pari kertaa kuukaudessa.

Murheellisia uutisia maailmalta

Elmhurstin sairaala taistelee nousevaa koronatsunamia vastaan New Yorkissa. Louisianassa tartunntamäärät lisääntyvät niin nopeasti, etttä osavaltion pelätään ajautuvan Italian kaltaiseen korona-ahdinkoon. Näin oli vielä viikko sitten. Nyt tilanne on huonompi.

Yhdysvalloissa on nyt enemmän tartuntoja kuin missään muussa maassa ja kuolleisuus kasvaa pelottavan nopeasti.

Jännä kuriositeetti on se, että koronavirus laskee kokonaiskuolleisuutta Yhdysvalloissa. Kun liikenne loppui, myös liikenneonnettomuuksien määrä romahti. Tilastollisesti korona näytää säästävän ihmishenkiä.

Olen katsonut sitä (epidemiaa) viimeisen viikon televisiosta, ruumispusseja ympäri käytäviä. He ovat tuoneet jäähdytysrekkoja, sillä he eivät ehdi viemään ruumiita mihinkään. Niitä on niin paljon. Tämä on erityisesti yhteisössäni Queensissa, New Yorkissa. Olen nähnyt asioita, joita en ole nähnyt koskaan ennen”, Trump kuvaili newyorkilaisen Elmhurstin sairaalan tilannetta.” – HS

On hämmästyttävää, että Donald Trumpin kannatus Yhdysvalloissa kasvaa miltei samaa vauhtia pandemian uhriluvn kanssa.

Boris Johnson antoi vajaat pari viikkoa sitten  koronavirusnäytteen lievien flunsssaoireiden jälkeen. Hänellä todettiin tartunta. Nyt hänet on otettu varmuuden vuoksi sairaalaan, koska oireet eivät helpota. Kello 22.20 päivitetyn uutisen mukaan Boris Johnsonin terveydentila heikkeni nopeasti ja hänet siirrettiin tehohoitoon.

Vain joitain tunteja Johnsonin ilmoitettua tartunnastaan Britannian terveysministeri Matt Hancock kertoi saaneensa koronavirustartunnan. Myös prinssi Charles on sairastunut ja karanteenissa, mutta kertoo sairautensa olevan lievä. Matt Hancock voi jo paremmin. Britanniassa koronavirus on vaatinut tähän mennessä yli 5000 uhria.

Katsaus  synkkiin lukuihin

Sunnuntaina 29.3. Suomessa oli 1218 koronavirustartunnan saanutta. Maanantaina tartuntoja oli 1313. Tiistaiaamuna 1353 suomalaisella oli koronatartunta. Tänään maanantaina 6.4. todettuja tartuntoja on 2176 ja koronaviruksen aieuttamaan tautiin on kuollut 27 suomalaista.

Yhdysvalloissa sairastuneita on jo yli neljä kertaa enemmän kuin Kiinassa, 337 946, ja kuolleisuus koronavirukseen kasvaa hälyttävän nopeasti (9667).

Lauantaina 4.4. sairastuneita on Italiassa jo lähes 120 000 ja kuolleita melkein 15 000. Tänään maanantaina sairastuneita on 129 681 ja 15 950 italialaista on kuollut koronavirukseen.

Espanjassa tartuntoja oli viikonloppuna melkein 120 000 ja kuolleita 11 198. Nyt tartuntoja on 135 032 ja kuolleita 13 055. Hyvä uutinen on se, että uusien kuolonuhrien määrä Espanjassa on laskenut jo neljänä päivänä.

Saksassa todettuja tartuntoja oli viikonloppuna 91 078 ja koronavirukseen kuolleita 1277. Tänään Saksassa on todettuja tautitapauksia jo 100 132 ja uhreja 1584. Ranskassa tartuntoja on 82 165 ja kuolleita 6507.

Ruotsissa koronatartunnan saaneita oli viikonloppuna 6131 ja menehtyneitä 358. Tänään luvut ovat synkempiä: 7206 ja 477. Viimeisin vuorokausi oli Ruotsin epidemian synkin (76 kuollutta).

Itäisen naapurimaamme epidemia on mystinen, mutta todellisesta tilanteesta tihkuu huolestuttavia huhuja. Virallisesti Venäjällä on tänään 6343 tartuntaa ja tartuntaan on kuollut 47 venäläistä.

Tshekissä, jossa kansalaiset on velvoitettu käyttämään hengityssuojia aina ulkona liikkuessaan, tartuntojen leviäminen on ehkä hieman hidastunut (4194) ja kuolleita 56. Tänään maanantaina 6.4. Tshekissä on 4591 tartuntaa ja 72 tartuntaan kuollutta.

Etelä-Koreassa, jossa ensimmäinen tartunta todettiin samana päivänä kuin Yhdysvalloissa (20.1.) sairastuneita oli viikonloppuna 10 156 ja kuolleita 180. Taudin leviäminen on ((hengityssuojien vuoksi?) merkittävästi hitaampaa kuin muualla maailmassa: maanantaina 6.4. tartuntoja oli todettu 10 284 ja kuolleita 189.


Myös Japanissa, jossa ihmiset käyttävät lähes pakkomielteisesti hengityssuojia, tartuntojen määrä on pysynyt äärimmäisen matalana väestön kokoon suhteutettuna ( viikonloppuna oli rekisteröity 3265 sairastunutta ja 78 kuollutta). Tänään maanantaina Japanissa on 4006 todettua tartuntaa ja 95 tartuntaan menehtynyttä.

Lauantaina 4.4. maailmassa oli varmistettuja tartuntoja 1 119 768 ja kuolleita 59 238. Maanantaina todettuja tartuntoja oli 1 286 414 ja kuolleita 70 456.

Talous on syöksykierteessä

Yhdysvalloissa jopa 630 000 liikettä joutuu sulkemaan ovensa epidemian vuoksi, kertoo Financial Times. National Retail Foundation on laskenut, että talouden menetykset seuraavien kolmen kuukauden aikana pelkästään Yhdysvalloissa ovat 430 miljardia dollaria.

Maaliskuun kahden viimeisen viikon aikana noin 10 miljoonaa amerikkalaista menetti työnsä. St. Louis Fed ennustaa, että työttömyysluvut voivat ylittää yhdysvalloissa 30 %. Suuren laman aikana työttömiä oli 24,9 % työvoimasta. Goldman Sachs ennakoi, että työttömyysaste nousee 15 prosenttiin vuoden puoliväliin mennessä.

Ruotsissa työttömyys lisääntyy ennätysnopeasti; työttömyysaste voi kesällä olla jo 10 % tai korkeampi.

Japanin hallitus on luvannut tukea maan teollisuutta biljoonalla dollarilla, kertoi pääministeri Shinzo Abe. Japanin hallitus saattaa myös julistaa maahan tai joihinkin sen osiin poikkeustilan jo huomenna tiistaina.

Murusia

Johnson & Johnson aloittaa rokotestaukset viimeistään syyskuussa. Rokote voi lääkeyhtiön mukaan valmistua hätäkäyttöön jo alkuvuodesta 2021.

Koronaongelmasta lentotukialuksella valittanut ja sen vuoksi tehtävästään vapautettu kapteeni Brett Crozier on saanut koronavirustartunnan.

Jyväskylässä parikymppinen nainen on koronatartunnan vuoksi joutunut tehohoitoon.

Uusimaa, jossa tartunnat leviävät nopeimmin, on eristetty muusta maasta 28.3. alkaen. Poliisi ja puolustusvoimat valvovat teitä. Juuri tulleen tekstiviestin mukaan liikkumista Uudenmaan ja muiden maakuntien välillä rajoitetaan 28.3.2020-19.4.2020.

Heti Uudenmaan sulkemisen jälkeen yli kahdeksansataa autoa yritti rikkoa liikkumisrajoituksia Uudenmaan ja muun maan välillä. Viisasta! Ziisus!

Ravintoloiden sulkemisesta päätettiin jo edellisenä lauantaina, mutta heikosti muotoiltu päätös ei mennyt perustuslakivaliokunnan tarkistuksesta läpi. Ravintoloiden sulkeminen astui lopulta voimaan viikkoa myöhemmin lauantaina.

Ravintoloiden sulkeminen oli järkeävä ratkaisu, sillä tärkeät rajoitus- ja karanteenitoimet ovat vuotaneet kuin seula mm. ravintoloiden aukiolon vuoksi. Hidas ja tehoton päätöksenteko koitui Italian ja Espanjan kohtaloksi. Muistutan vain ja toivon, että vältämme täällä vastaavien virheiden seuraukset.

Eräs pahimmista vuotokohdista, joka nyt on tukittu, oli Helsinki-Vantaan lentoasema.

Esimerkiksi Espanjasta saapuneita matkailijoita ei testattu tai ohjeistettu selkeästi karanteeniin ja välttämään muita ihmisiä. Näin tuhannet mahdolliset tartunnankantajat saivat jatkaa lentoasemalta koteihinsa kuka mitenkin, vaikka julkisilla liikennevälineillä.

Viikko sitten lauantaina Thaimaasta palanneita lomailijoita vastassa oli jo viranomaiset hengitysmaskeissa. Enää ei lepsuilla, vaan matkalta palaavat kuljetetaan lentoasemalta kotiovelle valtion tarjoamilla bussi- ja taksikyydeillä.

Karanteenitoimet ja ravintoloiden sulkeminen voivat aiheuttaa kotijuopottelun, eli kalsarikännien lisääntymistä.

Kristillisten Päivi Räsänen on esittänyt kotijuopottelun lisääntymisestä aivan aiheellisesti huolensa. Ankarimpien ehdotusten mukaan alkoholinmyynti pitää kieltää koronavirusepidemian aikana kokonaan. Tämä on ihan perusteltu näkemys, mutta mielestäni siihen liittyy potentiaalinen riski, että kieltoa halutaan jatkaa koronaepidemian jälkeenkin kansanterveydellisten, sosiaalisten ja eettisten syiden nojalla.

Minä en toivo uutta kieltolakia. Huitaisin keskiviikkona henkilökohtaisena protestina koronakalsarikännit, eivätkä ne jääneet ainoiksi.

Tulevaisuudentutkija Risto Linturi on seurannut koronaviruksen etenemistä tarkasti jo tammikuusta alkaen. Nyt hänen arvionsa on, että koronavirus tappaa maailmanlaajuisesti vähintään miljoonia ja enintään kymmeniä miljoonia. Haarukka on suuri, mutta siihen vaikuttaa se, miten leviämistä onnistutaan hidastamaan. Muuttujia on paljon.

”EU-johtajat ja suurten talouksien G20-ryhmä käyvät videokonferensseja, mutta kukin maa toimii erikseen, koska valta on yhä kansallista, nationalistipopulistien päinvastaisista väitteistä huolimatta, ja nyt valtaa käytetään.

Tällä kansallisen hädän hetkellä, pyydän teitä, pysykää kotona – Boris Johnson

Pandemiaan liittyy surullinen piirre, jota on toistaiseksi käsitelty lähinnä epäsuorasti.

Ihmiset, jotka sairastuvat vakavasti pyritään tietenkin heti eristämään muusta väestöstä. He eivät saa nähdä edes läheisiään – ehkä enää koskaan.

Italiassa ja Espanjassa sairaaloihin eristetyt potilaat eivät saa tavata perheitään, ystäviään tai sukulaisiaan. Jos hengitysterapia ja muut tehohoidon toimenpiteet eivät auta potilasta ja tämä kuolee, hän kuolee yksin muusta maailmasta eristettynä. Kuoleman jälkeen suoja-asuihin pukeutuneet henkilöt kuljettavat kalmon krematorioon, jossa tuhkaus suoritetaan kiireellä ja niukoin hatajaismenoin. Ihmiset katoavat koronaan ja unohtuvat tähän painajaiseen. Tämä on hyvin surullista.

Viruksella ei ole kansallisuutta, ja kärsimys ei pysähdy rajalle – Frank-Walter Steinmeier

Olen kritisoinut suomalaista viranomaistoimintaa ja etenkin Terveyden ja hyvinvoinnin laitosta. Mielestäni kritiikki on ollut aiheellista. Suomessa on toistettu Italian, Espanjan ja USA:n tekemiä virheitä. Kriisitoimet ovat laahanneet sekä vuotaneet ja viranomaiset ovat vähätelleet epidemian riskejä alusta alkaen.

Italialaisten, espanjalaisten ja amerikkalaisten suhtautuminen pandemiaan oli myös lepsua, vähättelevää ja ylimielistä. Muiden tekemistä virheistä pitäisi oppia. On parempi varautua pahimpaan, kuin katua myöhemmin tekemättä jääneitä varotoimia.

Viranomaiset tunnustavat vihdoin ja viimein, että oireettomat voivat toimia tartunnan levittäjinä, ja että hengityssuojat antavat edes jonkinasteisen suojan.


Tämä kuva ei ole vitsi. pula suojavarusteista, kuten hengityssuojista on johtanut maailmalla tilanteeseen, jossa hoitohenkilökunta turvautuu mielikuvituksellisiin ratkaisuihin Halloween-naamioista, laskettelulaseihin ja muovikalvoihin, suojatakseen itseään pisaratartunnoilta.

Harvardissa työskentelevän virustutkijan mukaan jopa itse tehty kasvosuoja suojaa pisaratartunnoilta jonkin verran ja on parempi kuin suojattomana olo.

””Suojuksen käyttöä voidaan suositella oireisille henkilöille, jotka joutuvat liikkumaan julkisilla paikoilla ja saattavat tartuttaa muita henkilöitä. Muut henkilöt, kuten matkailijat tai asiakaspalvelutyötä tekevät henkilöt, eivät todennäköisesti hyödy suu-nenäsuojuksen käytöstä. Ei ole näyttöä siitä, että suu-nenäsuojuksen laaja käyttö estäisi tartuntoja väestössä”, THL tiedottaa verkkosivustollaan.”

Aasialaiset eivät ole tyhmiä. Lääkärit ja terveydenhoitajat eivät ole tyhmiä. He eivät käytä hengityssuojia vain siksi, että he saattaisivat vahingossa tartuttaa koronaviruksen jo tartunnan saaneisiin. Kyllä he käyttävät hengityssuojia suojellakseen itseään pisaratartunnoilta.

Poliisit ja viranomaiset Helsinki-Vantaalla olivat pukeneet hengityssuojat vastaanottaessaan mm. Espanjasta palaavia matkustajia. Halusivatko he suojella Espanjasta saapuvia potentiaalisia taudinkantajia koronavirustartunnalta?

Itävallassa kasvosuojaimen käytöstä tuli pakolista supermarketeissa asioitaessa ja suojaimia aletaan jakaa kansalaisille keskiviikosta alkaeen. Tshekki on kieltänyt ulkona liikkumisen ilman hengityssuojaa.

”– Paha virhe Yhdysvalloissa ja Euroopassa on mielestäni ollut se, etteivät ihmiset käytä maskeja. Tämä virus leviää pieninä pisaroina ja lähikontaktissa. Pisaroilla on hyvin tärkeä rooli. Pitää käyttää maskia, koska suusta lentää puhuessa aina ulos pisaroita, Gao sanoi.”

Mutta THL ei aiheuttanut tätä kriisiä ja se on toiminut niillä resursseilla, jotka sillä on. THL ajettiin jo vuosia sitten alas, ja siitä voimme syyttää vain päättäjiämme.

”Ovi kävi THL:ssä tiuhaan vuosina 2013–2016. Ensin 2013–2014 työsuhde päättyi noin 200 henkilöllä, sitten 2016 irtisanotuksi joutui noin 220 työntekijää. Vuosiksi 2017–2018 THL:n rahoitus supistui lähes kymmenellä miljoonalla eurolla, ja kulukuuri vei työpaikan mm. monilta asiantuntijalääkäreiltä ja yli kymmeneltä kokeneelta tutkimusryhmän johtajalta. THL:n tuolloinen pääjohtaja Juhani Eskola kertoi harmitellen medialle, että epidemioiden seurantaan tarkoitettuja laboratorioita on pakko ajaa alas. Jo aiemmin hän oli linjannut, että ”leikkauksilla on vaikutuksia laitoksen tutkija- ja asiantuntijatoiminnan kykyyn vastata niille asetettuihin odotuksiin”. – THL:ää riisuttiin aseista. Väkisinkin syntyy ajatus, että nyt tämä näkyy jossain määrin koronavirusepidemiataistelussa. THL:ssä on useammassa yhteydessä epäonnistuttu asian todellisuuden ymmärtämisessä, hän linjaa.” – IS

Viime tiistaina Steinmeier ja neljä muuta valtiojohtajaa eri maanosista vaativat kansainvälisten rahalaitosten ja järjestöjen ”globaalia liittoumaa” koronakriisin voittamiseksi. Etiopian pääminsteri Abiy Ahmed vetosi rikkaampien maiden solidaarisuuteen ja muistutti, että jos virusta ei voiteta Afrikassa, se palaa takaisin muuhunkin maailmaan.

Olen nähnyt asioita, joita en ole nähnyt koskaan ennen – Donald Trump

Se, että Aasiassa Japani ja Etelä-Korea ovat hoitaneet pandemiaa paremmin kuin yksikään muu valtio maailmassa ei ole vielä vaikuttanut suomalaisten tekemiin koronapäätöksiin. Hengityssuojaimia pidetään turhina tai jopa vaarallisina, vaikka kiinalaistutkimukset osoittavat aivan muuta. Nyt vaikuttaa siltä, että THL on heräämässä todellisuuteen.

Suomalaisen viranomaisen usko, että hengityssuojat ovat vaarallisia, koska ihmiset koskettelevat kasvojaan asettaessaan hengityssuojaa on jo itkupotkuraivaritason tyhmä argumentti. Tosiasia on, että ihmiset koskettelevat tavallisesti kasvojaan satoja kertoja päivässä, ja kun kasvoilla on naamari, suuta ja nenää kosketellaan selvästi vähemmän.

Mitä useammat hengityssuojaa käyttävät, sitä heikommin pisaratartunnat pääsevät leviämään. Tämä on osoitettu Aasiassa. Hengityssuojien hyödyn kieltäminen on kuin väittäisi, että käsien pesusta ei ole mitään hyötyä.

126,8 miljoonan ihmisen Japanissa tartunnan saaneita oli hetki sitten noin 4000.Japanissa ei ole vielä ryhdytty poikkeustoimiin, joten ainoa selittävä syy tartuntojen vähäiselle määrälle on japanilaisten aktiivinen hengityssuojien käyttö.

Mikään ei enää ole normaalia, vaikka ihmiset vielä nauttivat kevätauringosta pyöräillen ja ulkoillen.

Tapauskuolleisuudesta

Koronavirus vaikuttaa joissakin maissa vaarallisemmalta kuin toisissa. Italiassa jopa 10 % tartunnan saaneista on kuollut. Iranissa ja Espanjassa sairastuneiden kuolleisuusaste on yli 7 prosenttia. Etelä-Koreassa ja Yhdysvalloissa sairastuneiden kuolleisuusaste on alle 1,5%. Saksassa luku on lähellä 0,5 prosenttia. Mistä tällainen voi johtua?

Tilastot ovat epäjohdonmukaisia, koska eri maissa noudatetaan erilaisia käytäntöjä. Kuolleisuuteen vaikuttavien muuttujien lisäksi tilastoja vääristävät monenlaiset muuttujat: kuinka monta ihmistä testataan, väestön ikärakenne, terveydenhoitojärjestelmän kestävyys jne.

”Tapauskuolleisuusluvut ovat olleet hyvin hämmentäviä”, sanoo tohtori Steven Lawrence, tartuntatautien asiantuntija ja lääketieteen assistentti Washingtonin yliopiston lääketieteellisessä korkeakoulussa St. Louisissa.

”Numerot voivat näyttää erilaisilta, vaikka todellinen tilanne olisi sama.”

Joten on todennäköistä, että näennäisesti korkea ero Saksan ja Italian välillä on harhaanjohtava ja ero pienenee, kun tutkijat saavat enemmän tietoja, Lawrence sanoo. Hänen mukaansa tapausten kuolleisuus laskee ajan myötä johtuen siitä, miten maat tilastoivat pandemioita kuten koronavirusta.

Syy: Kun uusi sairaus ilmaantuu, testaus keskittyy yleensä vakavasti sairaisiin ja korkean kuolleisuusriskin ihmisiin. Tartuntojen lisääntyessä testit yleistyvät ja myös oireettomia ja vähäoireisia testataan.

Näin tapahtui Yhdysvalloissa vuonna 1999 havaitun Länsi-Niilin viruksen kohdalla. Alussa, kun tapauksia oli vain muutamia kymmeniä, vaikutti siltä, että kuolleisuus oli korkeampi kuin 10%. Testien yleistyttyä löydettiin lopulta satoja tuhansia tartunnan saaneita, jotka eivät kuitenkaan koskaan sairastuneet niin vakavasti, että olisivat hakeutuneet hoitoon. Tähän päivään mennessä yli kolme miljoonaa amerikkalaista on saanut Länsi-Niilin viruksen, mutta vain 1 % on sairastunut vakavasti.

Jos tämä malli pätee koronavirukseen, Italian kaltaisissa maissa, joissa on testattu vain sairaimpia potilaita, sairauden aiheuttama todellinen kokonaiskuolleisuus on tilastojen antamaa synkkää kuvaa paljon lohdullisempi.

Toisaalta esimerkiksi Saksassa ja Etelä-Koreassa, joissa väestöä on testattu laajasti, tilastot ovat todennäköisesti lähempänä todellista tilannetta, eikä kuolleisuusasteessa tule tapahtumaan dramaattisia muutoksia.

Yhdysvalloissa epidemia vahvistuu hetki hetkeltä. Testit ovat lisääntyneet nopeasti, mutta epidemian alussa testattiin vain harvoja ankarista oireista kärsineitä potilaita.

Sittemmin laboratoriot ovat alkaneet testata myös ihmisiä, joilla on lievempiä oireita.

Tapauskuolleisuusaste (Case Fatality Rate / CFR) lasketaan jakamalla kuolemien lukumäärä (osoittaja) infektioiden lukumäärällä (nimittäjä).

Ongelmana on, että molemmat luvut voivat olla epäluotettavia. Esimerkiksi, kun uusi epidemia alkaa, uutta virusta ei vielä osata etsiä. Monet voivat sairastua ja kuolla kotonaan, eikä heitä koskaan diagnosoida ja tilastoida ko. epidemiaan uhreiksi. Tällaisissa tapauksissa yhtälön osoitin pienenee, mikä johtaa tautikohtaisen kuolleisuuden aliarviointiin.

Todennäköisempi skenaario on, että epidemian puhkeamisen varhaisessa vaiheessa testaus on rajoitettu ihmisiin, jotka ovat niin sairaita, että he hakeutuvat sairaalaan. Tämä tarkoittaa, että vain sairaimmat ihmiset tilastoidaan tartunnansaaneiksi. Nämä ovat myös ihmisiä, jotka muuta väestöä todennäköisemmin kuolevat viruksen aiheuttamaan tautiin. Myös tämä vääristää tilastoja, koska nimittäjästä puuttuu suuri määrä lievän tartunnan saaneita ihmisiä. Näin virus näyttää tilastoissa tappavammalta kuin se oikeasti on.

Tämä on luultavasti yksi syy siihen, että alustava kuolleisuusaste Kiinassa näytti niin korkealta, sanoo Georgian osavaltion yliopiston epidemiologian ja biostatistiikan professori Gerardo Chowell. Chowell on osa ryhmää, joka on käyttänyt tilastollista mallintamista tutkiakseen epidemian puhkeamista ja leviämistä Kiinassa ja Etelä-Koreassa.

Kun ensimmäiset COVID-19-tartunnan saaneet hakeutuivat hoitoon Wuhanin kaupungissa, Kiinan terveysviranomaiset eivät tienneet, minkä kanssa he olivat tekemisissä. Uusi ihmisiin tarttuva koronavirus yllätti lääkärit.

Viranomaisilla ei tietenkään ollut valmiuksia testata kaikkia oireilevia, Chowell kertoo. Niinpä testaus rajattiin vain rajuimmista oireista kärsiville. Wuhanissa hoitoon hakeutui epidemian alkuvaiheessa vain kaikkein sairaimmat. Suuri osa testatuista kuului kovimmista oireista kärsiviin ja osa heistä kuoli. Se vääristi ensimmäisiä laskelmia viruksen tapauskuolleisuusasteesta (CFR).

Todennäköisesti tämä kohotti tilastoissa taudin kuolleisuusastetta suuremmaksi kuin mitä se todellisuudessa oli.

Viime viikolla julkaistu tutkimus arvioi, että koronatartunnan saaneen kuoleman todennäköisyys Wuhanissa oli 1,4%.

Etelä-Koreassa aloitettiin ensimmäisten todettujen tautitapausten jälkeen massiiviset testaukset. Seurannan laajuuden ansiosta Etelä-Korean tilastot ovat luotettavampia kuin monessa muussa maassa. Etelä-Koreassa tapauskuolleisuusaste on pysynyt alle 2 prosentin tasolla.

Koronaviruksen aiheuttamaan kuolleisuuteen vaikuttaa merkittävästi tartunnan saaneen väestön ikä, terveys yms. ominaispiirteet, kertoo Mary Bushman, Harvardin tartuntataudin dynamiikan keskuksen tutkijatohtori ja Wuhan-tutkimuksen kirjoittaja. Bushmanin mukaan Washingtonin osavaltiossa ensimmäiset koronatartunnat todettiin hoitokotien asukkailta. Nämä olivat erityisen alttiita koronainfektiolle. Tämän seurauksena oli hälyttävä määrä kuolemantapauksia, Bushman kertoo. Eräässä hoitokodissa 81 henkilöä sairastui ja heistä 34 kuoli koronaviruksen aiheuttamaan infektioon.Tämä kohotti tapauskuolleisuusasteen 42 prosenttiin. Mutta kun Washington aloitti virustestauksen hoitokodin ulkopuolella, kävi ilmeiseksi, että tapauskuolleisuusaste oli väestössä huomattavasti alhaisempi.

Ja kun testaus on laajentunut kattamaan nuoremmat ja terveemmät väestöryhmät, Yhdysvalloissa kuolleisuus on laskenut vastaavalle tasolle kuin Etelä-Koreassa.

Ero testaustavoissa ei kuitenkaan ole ainoa syy tapauskuolleisuuden vaihteluun. Joissakin maissa tartunnan saaneet ihmiset ovat kuolleet todennäköisemmin, koska terveydenhuoltojärjestelmä on ylikuormittunut niin, että pelastettavissa oleville ei ole tarjoutunut hoitomahdollisuutta, Chowell kertoo. Hänen mukaansa Wuhanin tapausten korkea kuolleisuusaste jo varhaisessa vaiheessa johtui todennäköisesti osittain siitä, että paikalliset sairaalat eivät pystyneet hoitamaan kaikkia koronavirukseen sairastuneita, koska sairastuneiden tulva yksinertaisesti ylitti sairaaloiden hoitokapasiteetin.

Ylikuormitettu terveydenhuoltojärjestelmä on myös osaltaan vaikuttanut tapausten korkeaan kuolleisuusasteeseen Italiassa.

Terveydenhuoltojärjestelmät voivat kaatua tautiin sairastuneiden korkean määrän vuoksi, jolloin tehohoitopaikkoja, hengityskoneita ja tarvittavaa kriittistä hoitoa tarjoavaa henkilökuntaa ei ole riittävästi potilastulvan hoitamiseen.

Viime kädessä tarvitaan toisenlainen testi sen arvioimiseksi, kuinka tappava koronavirus on ollut, Lawrence sanoo. Suurin osa nykyisistä testeistä havaitsee vain aktiiviset infektiot – kun virusta löytyy edelleen elimistöstä. Mutta nyt kehitteillä on uudenlainen testi, joka voi osoittaa onko testattava koskaan saanut koronavirustartuntaa. Yhdysvalloissa koronaviruksen tapauskuolleisuusaste asettunee 0,5-1 prosentin välille, Lawrence uskoo.

Tämä tarkoittaisi, että koronavirus on 5-10 kertaa tappavampi kuin influenssa., joka USA:ssa tappaa vuosittain 12 000-61 000 ihmistä. Tämä menee oudoksi ja oudompaa on varmasti luvassa.

Tämä jäi epäjohdonmukaiseksi ja sekavaksikin. Motivaationi kirjoittaa on ollut alhainen, joten teksti piti julkaista alkuaan jo yli viikko sitten. Viikon aikana on tapahtunut paljon, joten asiat ovat lomittain ja päällekäin.

https://www.theatlantic.com/health/archive/2020/03/how-will-coronavirus-end/608719/

https://www.nytimes.com/interactive/2020/03/25/opinion/coronavirus-trump-reopen-america.html?action=click&module=TopStories&pgtype=Homepage&utm_source=quora&utm_medium=referral

https://jamanetwork.com/journals/jamacardiology/fullarticle/2763846?guestaccesskey=fc5d5609-8db4-4fc0-bb27-7dc58a07f624&utm_source=quora&utm_medium=referral

image_pdfimage_print